Een groep enthousiaste vertegenwoordigers van non-profitorganisaties en leden van Partos heeft de handen ineengeslagen in een werkgroep. Hun doel? Duurzame werkpraktijken bevorderen met respect voor het milieu, het klimaat en de samenleving. Dit moet op een meetbare en verifieerbare manier gebeuren, gebaseerd op duidelijke indicatoren die relevant zijn voor de hulpverleningssector. Afgelopen week presenteerde zij de resultaten tijdens een Partos kenniscafé.

Het pilotproject “Social Aid and Sustainability Benchmark Project” werd uitgevoerd met zes organisaties: het Nederlands Rode Kruis, War Child, Cordaid, Oxfam Novib, Save the Children en FairClimateFund. Het Global Sustainable Enterprise System (GSES) coördineerde het project, met ondersteuning van Boris van Westering van Building Bridges Advies. Marjolijn van Gerven, expert op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), droeg bij aan de kennisdeling.

Benchmarking voor Duurzaamheid

In dit project betekent benchmarking het meten van de duurzaamheid van organisaties volgens een standaard, namelijk de Global Sustainable Enterprise Standard van GSES. Daarnaast werd gekeken naar het meten van projecten aan de hand van Sustainable Development Goals (SDG’s), met behulp van het Data for Good-platform.

Er is steeds meer interesse onder non-profit- en humanitaire organisaties voor een specifieke benchmark om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Door duurzaamheiddoelen en -resultaten openbaar en vergelijkbaar te maken, groeit de behoefte aan een gemeenschappelijke, meetbare en verifieerbare taal voor duurzaamheid.

Resultaten

De resultaten van het benchmarkproject bieden waardevolle inzichten voor de hulpverleningssector. Het meten van de duurzaamheid van projecten met het SDG-kader en het opstellen van KPI’s zijn nog relatief nieuw, maar verdienen meer aandacht. Het meten van de CO2-voetafdruk, het opstellen van reductiedoelen en onafhankelijke verificatie van onderliggende data is een cruciaal besef uit deze benchmark.

Volgens de organisaties moet duurzaamheid verder gaan dan alleen CO2-reductie; een aanpak die milieu- en sociale aspecten verbindt, is heel waardevol. Het is belangrijk dat organisaties duurzaamheid zien als een kans.

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’- Martine van Schaik, Oxfam Novib, tijdens het kenniscafé

Daarnaast is samenwerking met andere organisaties cruciaal. Dit helpt niet alleen om kennis te delen, maar stimuleert ook de communicatie met belanghebbenden, wat leidt tot gezamenlijke vooruitgang.

NGO’s hebben de kans om een leidende rol te spelen op het gebied van duurzaam werken, dankzij hun sterke betrokkenheid bij sociale en milieukwesties. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen ze een positieve impact maken en anderen inspireren om ook duurzamer te handelen. De werkgroep gaat komend jaar van start met het toepassen van inzichten.

“De hulpverleningssector en de private sector kan veel van elkaar leren” gaf Harry Clemens van FairClimateFund aan tijdens het kenniscafé.