Afgelopen week was de 3e Summit “In the space between” van de Inner Development Goals, in Stockholm. Met 1500 live bezoekers en duizenden online volgers, kan dit non profit initiatief als een blijvend succesverhaal beschouwd worden. Wetenschappers, kunstenaars, business leiders, NGO’s, onderwijsinstellingen en velen anderen kwamen drie dagen samen om elkaar te inspireren, te motiveren en vooral ook vooral om samen te co-creëren. Allen met dezelfde intrinsieke motivatie. Om zich in te zetten voor het samen realiseren van de Sustainable Development Goals.

Inner Development Organisatie: Een non-profit, open source organisatie, die zich inzet sinds 3 jaar voor de ontwikkeling van de zogenoemde innerlijke vaardigheden, kwaliteiten en competenties.

Waarom: We hebben afgesproken binnen de Verenigde Naties om de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) te hebben bereikt in 2030. Ook in Europa vraagt de CSRD-regelgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) om duurzame verandering en aanpassing in bedrijfsvoering en verslaglegging.

En dus? Het vraagt best wel wat van mensen, organisaties en systemen om die SDG’s en CSRD-uitgangspunten voor elkaar te krijgen. De vooruitgang is nog traag. Het vraagt blijkbaar ook iets van ons innerlijke vermogen en vaardigheden om die verandering echt handen en voeten te kunnen geven.

Concreet: Om te komen tot gedrag, businessmodel- en systeemverandering is een raamwerk met vaardigheden en competenties gecreëerd, op basis van wetenschappelijk onderbouwde elementen, die mensen en organisaties kunnen helpen om de benodigde verandering mogelijk te maken.

Raamwerk: Elk van deze dimensies zijn meer richtinggevend, dan en absoluut doel op zich. De eerste dimensie gaan over ‘zijn’ en ‘denken’. Hoe we kijken naar onszelf en wat we belangrijk vinden in een de veranderende context. Hoe we daar waarde aan toedichten en hoe we daar integer en bewust mee om gaan. Daarna gaan de dimensies over hoe je je relateert tot anderen en andere ideeën (‘verbinden”) en hoe je kunt “samenwerken” om uiteindelijk samen te kunnen “handelen” met duurzamere resultaten. Elke dimensie heeft meerdere onderliggende
vaardigheden.

Het frame

Onderbouwing en support: Een gerenommeerd team heeft meegewerkt aan de totstandkoming en onderbouwing van het framework. Onder andere: Amy Edmonson (Harvard), Jennifer Berger (Harvard), Robert Kegan (Harvard), Renée Lertzman (Cardiff), Otto Scharmer (MIT), Peter Senge (MIT), Daniel Siegel (UCLA)

Wie werken ermee? Alhoewel de IDG-organisatie pas 3 jaar bestaat, werken inmiddels honderden bedrijven met de IDG’s. Ikea, Google, Verenigde Naties, Novartis, Volvo, HowSpace, Universiteiten (Harvard, IMD, MIT, Erasmus) en steeds meer. Zelfs het Witte Huis heeft de IDG’s onlangs omarmd als foundation in hun leiderschapsprogramma’s.

Wat levert het op? Doen zoals we deden, past niet meer altijd. Dus creatief, generatief en oplossingsgericht, in co-creatie samen komen tot waarde(n)volle oplossingen is de opbrengst, die ook nog eens krachtig en verbindend werkt voor alle stakeholders. Meervoudige waardecreatie noem ik dat graag.

Meer weten? Als Ambassadeur voor de IDG-organisatie deel ik graag informatie over de Inner Development Goals. Over hoe je het zou kunnen gebruiken in jouw organisatie. Wellicht kan ik je helpen of je doorverwijzen naar anderen. Er zijn meerdere Hubs in Nederland actief, geografisch en/of op thema georganiseerd.

www.innerdeveliopmentgoals.org (IDG Organisatie)
www.innerdevelopmentgoals.nl/hubs (Nederlandse Hubs)

Eva Rutten, Duurzaamleiderschap.nl