De biodiversiteit op onze planeet staat op een keerpunt. Vanaf 21 oktober komen de wereldleiders wederom 2 weken bijeen voor de VN-biodiversiteits-COP16 (kortweg Biodiversiteits-top). Dit keer gehouden in Colombia. En nu is het tijd voor actie. Geen lege woorden meer, maar concrete plannen en harde toezeggingen. Welke regeringen staan op om de beloftes na te komen? En wie blokkeert vooruitgang? Wij houden de vinger aan de pols en eisen dat regeringen hun verantwoordelijkheid nemen. De toekomst van onze natuur en klimaat hangt hiervan af.
Greenpeace roept de afgevaardigden die Montreal bezoeken voor COP15 op om samen te werken en een ambitieus akkoord te sluiten dat de natuur beschermt en de rechten van inheemse volkeren centraal stelt.
De doelen om het verlies aan natuur en biodiversiteit te stoppen, zijn al vastgelegd op de vorige Biodiversiteits-top in Montreal in 2022. Toen sloten wereldleiders het belangrijkste natuurakkoord ter wereld: het Biodiversity Framework. Daarin zijn die doelen vastgesteld, die nodig zijn om de natuur te beschermen en te herstellen en dat deze omslag naar een wereld in balans met de natuur op een eerlijke en rechtvaardige manier moet plaatsvinden. Nu bespreken de regeringen hoe ze deze doelen ook daadwerkelijk denken te gaan halen. Kortom, niet lullen maar poetsen!
Wie zet woorden om in daden?
Deze top draait om het concreet maken van de plannen om biodiversiteits-doelen te bereiken. We gaan zien hoe serieus regeringen zijn met het oplossen van de biodiversiteitscrisis. Regeringen moeten tijdens deze top hun kaarten op tafel te leggen. Wie voegt daad bij het woord? En wie staat vooruitgang in de weg?
Nederland stuurt geen regeringsleiders naar de Biodiversiteits-top. Terwijl de wetenschap heel duidelijk is dat de klimaat- en biodiversiteitscrises niet los van elkaar kunnen worden aangepakt. Wanneer ecosystemen worden vernietigd, komt de koolstof die erin is opgeslagen in de atmosfeer terecht en naarmate de klimaatverandering verergert, verliezen we meer biodiversiteit aan hitte, droogte en brand. Ook dit moet op deze top besproken worden.
Greenpeace eist actie: dit moet de Biodiversiteits-top opleveren
Onze collega’s wonen deze top bij om nauwlettend in de gaten te houden of regeringen hun toezeggingen van de vorige top nakomen. Dit zijn de eisen van Greenpeace voor een succesvolle uitkomst van de Biodiversiteits-top in Colombia:
- Concrete toezegging van alle landen om tegen het jaar 2025 maar liefst 20 miljard dollar te verstrekken voor natuurbescherming en herstel, oplopend tot 30 miljard dollar tegen 2030;
- Toezeggen hoe Inheemse volken en lokale gemeenschappen, de beste bosbeschermers ter wereld, direct toegang krijgen tot deze financiering;
- Een plan van overheden om samen te werken en klimaat- en biodiversiteits-plannen op elkaar laten aansluiten
- Meer ambitie en verdere ontwikkeling van nationale biodiversiteits-plannen om de wereldwijde biodiversiteits-doelen uit te voeren;
- Overeenkomst over hoe het netwerk van ecologisch of biologisch belangrijke zeegebieden moet worden aangepast, om het doel te bereiken om 30% van land en zee te beschermen tegen 2030.
We hebben onmiddellijke en concrete acties nodig die het behoud van de natuur en een leefbare toekomst voor alle generaties garanderen. We kunnen geen verder uitstel toestaan. De Biodiversiteits-top is daarom een cruciale gelegenheid voor regeringen om harde en effectieve toezeggingen te doen om de biodiversiteit te beschermen en de beloften van de vorige top na te komen. In Colombia, een van de landen met de grootste biodiversiteit ter wereld, hebben we nu meer dan ooit de kans om actie te ondernemen voor de natuur, voor de oceanen en daarmee ook voor onszelf.
Sigrid Deters, campagneleider biodiversiteit bij Greenpeace Nederland