Pretty Plastic, producent van innovatieve en duurzame geveltegels gemaakt van 100% gerecycled PVC, zet wederom een grote stap in circulair bouwen. Vanaf dit najaar zal de grootste toepassing van hun materiaal tot nu toe zichtbaar zijn op de gevel van het gerenoveerde Nationaal Zwemcentrum Tongelreep in Eindhoven. Met maar liefst 30.800 tegels, verspreid over 1.400 m², markeert dit project een nieuwe mijlpaal in duurzame architectuur.
De geveltegels van Pretty Plastic zijn een tastbaar resultaat van de circulaire architectuurvisie die in 2017 tot leven kwam tijdens de Dutch Design Week (DDW). Het baanbrekende People’s Pavilion, ontworpen door Overtreders W en bureau SLA, introduceerde een volledig geleend en gerecycled gebouw dat internationaal de aandacht trok. Dit project leidde tot de oprichting van Pretty Plastic en het ontwikkelen van esthetische, gerecyclede gevelbekleding.
Peter van Assche, mede-oprichter Pretty Plastic en bureau SLA, kijkt terug op dit proces: “Op de DDW 2016 toonden we twee vierkante meter met shingles, die we met de hand gemaakt hadden in onze zelfgebouwde recyclingsfabriek. Door het lef en visie van DDW werden we uitgenodigd om op basis van deze twee vierkante meter een heel paviljoen te bouwen op DDW 2017. Dit heeft ons de echte springplank gegeven om onze missie te verwezenlijken om slecht plastic op te ruimen.”
Dit paviljoen daagde architecten wereldwijd uit om radicaler na te denken over circulair bouwen en stimuleerde de ontwikkeling van Pretty Plastic als commercieel product. De toepassing op de gevel van de Tongelreep is het grootste project tot nu toe, wat zowel op esthetisch als op innovatief gebied nieuwe mogelijkheden laat zien.
Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation, is trots op deze reis: “Het People’s Pavilion bracht tijdens DDW 2017 een totaal nieuwe kijk op circulair bouwen: een 100% geleend gebouw. Ik ben zo trots dat Overtreders W en bureau SLA het lef, doorzettingsvermogen en ondernemerschap hebben getoond om de prachtige prototype gevelbekleding van toen om te zetten in een betoverend product voor de markt. Van 100% gerecycled PVC! Hoe rond kan een cirkel worden nu ‘onze’ nieuwe Tongelreep dit als gevelbekleding krijgt? Duurzaam én schitterend. Hulde aan Pretty Plastic en de Gemeente Eindhoven natuurlijk.”
Tongelreep: innovatie in circulaire architectuur
Voor de renovatie van de Tongelreep, een icoon in Eindhoven, viel de keuze op Pretty Plastic vanwege de duurzaamheid, de esthetische flexibiliteit en het lokale Eindhovense karakter van de gevelbekleding. Slangen+Koenis Architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp, geloofden vanaf het begin in het potentieel van Pretty Plastic. De start-up werkte soepel samen met de Gemeente Eindhoven en bouwkundig aannemer Mertens Bouwbedrijf om het circulaire karakter van het project te waarborgen.
Het gevelconcept van de Tongelreep sluit naadloos aan bij het bestaande zwemstadion en bestaat uit een robuuste, antracietkleurige basis die contrasteert met de open geveldelen. Voor de gesloten geveloppervlakken van de zwemzalen werd gekozen voor kleinschalige shingles, wat textuur en diepte aan de gevel toevoegt. De shingles van Pretty Plastic zijn eenvoudig te monteren en kunnen ter plaatse op maat worden gezaagd, wat flexibiliteit biedt in de detaillering. Het ontwerp speelt met een wisselend patroon dat op verschillende plekken verrijkt wordt met een gradiënt van drie groentinten, die subtiel verwijzen naar het omliggende landschap van de rivier de Tongelreep.
De cirkel is rond met de Tongelreep
Volgens Hester van Dijk, mede-oprichter van Pretty Plastic en Overtreders W, is dit project het resultaat van jarenlange ontwikkeling en samenwerking:
“In tien jaar tijd hebben we afvalplastic omgevormd tot een bouwmateriaal dat wereldwijd wordt toegepast. Pretty Plastic levert nu geveltegels in twaalf verschillende kleurtinten en drie verschillende ontwerpen, die ieder hun eigen karakter en kwaliteit hebben. Met de gevel van de Tongelreep realiseren we ons grootste project tot nu toe, en we zijn trots dat deze circulaire innovatie in Eindhoven, met Dutch Design Foundation als belangrijke motor in dit proces, tot leven komt.”
Toekomstvisie: duurzaamheid en esthetiek in balans
Pretty Plastic bewijst dat esthetiek en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. De grootschalige toepassing van gerecycled PVC in de gevel van de Tongelreep markeert een belangrijke stap naar een circulaire economie, waarin afval wordt getransformeerd tot waardevolle grondstof.
Tijdens Dutch Design Week 2024 zal Pretty Plastic deze mijlpaal vieren en de invloed van gerecycled plastic in de bouwsector onder de aandacht brengen.