Bij steeds meer organisaties staat duurzaamheid hoog op de agenda. Maar wat betekent dat nu precies voor de financiële kant van een bedrijf? Bij Van Oers merken we dat veel organisaties worstelen met het inzichtelijk maken van de échte kosten van hun bedrijfsvoering. Traditionele financiële rapportages bieden een beperkt beeld, omdat ze vaak alleen kijken naar directe kosten en baten. Maar hoe zit het met de impact van uw bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en maatschappij? Dat is waar True Cost Accounting om de hoek komt kijken.

Wat is True Cost Accounting?

True Cost Accounting biedt bedrijven een methode om verder te kijken dan enkel de financiële winst- en verliesrekening. Het houdt rekening met verborgen kosten die vaak niet worden meegenomen in de standaard financiële verslaglegging. Denk hierbij aan de impact van CO2-uitstoot, het gebruik van schaarse grondstoffen of de gevolgen van sociale ongelijkheid. Het doel is om deze verborgen kosten te kwantificeren, zodat bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen die zowel winstgevend als duurzaam zijn.

Waarom is dit belangrijk?

True Cost Accounting heeft niet alleen financiële voordelen, maar zorgt ervoor dat u verantwoorde beslissingen kunt nemen die bijdragen aan de lange termijn waarde van uw onderneming. Daarnaast kunt u inspelen op de toenemende vraag van consumenten, investeerders en regelgevers naar duurzaamheid. Door transparant te zijn over de werkelijke kosten van bedrijfsactiviteiten, kunnen organisaties een sterke reputatie opbouwen en zich onderscheiden in een markt die steeds meer waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hoe kan True Cost Accounting uw organisatie helpen?

In onze whitepaper over True Cost Accounting leggen we verder uit hoe deze methode werkt en hoe bedrijven hiermee aan de slag kunnen. We delen praktische stappen voor de implementatie en geven voorbeelden van organisaties die al gebruikmaakten van True Cost Accounting.

Ontdek hoe True Cost Accounting uw organisatie kan helpen bij het maken van strategische, duurzame keuzes. Download de whitepaper.

Dominique Aarts – Adviseur Duurzaamheid en Innovatie bij Van Oers