Blue Band (onderdeel van Flora Food Group) introduceert haar eerste plantaardige alternatief voor slagroom voor de Nederlandse consument. Dit plantaardige alternatief voor slagroom is tot 2,5 keer sneller op te kloppen dan zuivelroom, spat minder en creëert tot 40% meer volume wanneer geklopt. Ook is het lactosevrij en qua smaak en toepasbaarheid een goede vervanging van de tegenhanger van dierlijke oorsprong voor zowel warme als koude bereidingen. Daarnaast is het plantaardige alternatief voor kookroom vernieuwd. Beide producten zijn momenteel beschikbaar bij Nederlandse Jumbo en Plus-supermarkten. Vanaf 14 oktober zijn beide producten ook bij Albert Heijn in Nederland verkrijgbaar.

Als koploper in de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon breidt Blue Band zijn aanbod in de Nederlandse supermarkten uit met een plantaardig alternatief voor slagroom (Blue Band Finesse 31%) en daarnaast de vernieuwde receptuur van het plantaardige alternatief voor kookroom (Blue Band Finesse 15%). Beide producten zijn ontwikkeld op basis van een receptuur die ook in professionele keukens wordt gebruikt. Ze bevatten linzeneiwit, wat de smaak verbetert en zorgt voor een betere beleving in vergelijking met andere plantaardige ingrediënten zoals kikkererwten en soja. De plantaardige alternatieven voor kookroom en slagroom zijn niet alleen zuivelvrij, maar bieden ook een goed alternatief voor consumenten die lactose-intolerant zijn.

Tweederde minder klimaatimpact

Het plantaardige alternatief voor kookroom heeft 67% minder klimaatimpact dan zuivelroom[1]; voor het plantaardige alternatief voor slagroom is dit zelfs 76%. Als een gemiddeld Nederlands huishouden voor een jaar zou overstappen van dierlijke slagroom naar Blue Band plantaardig alternatief voor slagroom, bespaart het minimaal 43kg CO2-equivalent en 30 m2 land [2].

“Dit staat gelijk aan 214 km autorijden of 176 wasbeurten op 40°C” [3], voegt Andries Moret, R&D-lead Plant Creams van het Flora Food Group Food Science Center toe. “Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de klimaatimpact van levensmiddelen die zij consumeren. Met onze nieuwe plantaardige alternatieven voor slagroom en kookroom willen wij de keuze vergroten en de mogelijkheid tot klimaatbewuste aankopen vergemakkelijken, met een beter resultaat en een heerlijk romige smaak in het uiteindelijke gerecht.”

Verbeterde receptuur en toepasbaarheid

Het vernieuwde plantaardige alternatief voor kookroom heeft een volle smaak en is te gebruiken in koude en warme gerechten, zoals sauzen, soepen en hartige taarten. Het plantaardige alternatief voor slagroom is tot 2,5 keer sneller op te kloppen, schift niet, creëert tot 40% meer volume in vergelijking met slagroom en behoudt minimaal 4 uur na bereiding zijn vorm. Het opgeklopte product komt goed tot zijn recht bij baksels, zoals slagroom- en appeltaart.

Beschikbaarheid Nederlandse supermarkten

Blue Band Finesse 31% plantaardig alternatief voor slagroom en Blue Band Finesse 15% plantaardig alternatief voor kookroom liggen in de schappen van Nederlandse Jumbo, Plus en Albert Heijn supermarkten.