Eumedion verwacht van de Nederlandse beursondernemingen dat zij in 2025 hun klimaatactieplan afstemmen op de (ten minste) de minimumvereisten van de ‘Corporate Sustainability Due Diligence’-richtlijn. Daarnaast dringt Eumedion aan op een kwalitatief hoogwaardig duurzaamheidsverslag dat in 2025 op grond van de richtlijn duurzaamheidsrapportage (CSRD) voor het eerst moet worden gepubliceerd. 

Deze onderwerpen heeft Eumedion geselecteerd voor de Speerpuntenbrief 2025 die deze week naar de Nederlandse beursondernemingen is verstuurd. De Speerpuntenbrief bevat onderwerpen die de bij Eumedion aangesloten institutionele beleggers in dialogen met de beursondernemingen en in de aanloop naar de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) van 2025 aan de orde zullen stellen en terug willen zien in de jaarverslagen over boekjaar 2024.

Om tot een ‘kwaliteits- duurzaamheidsverslag’ te komen is het volgens Eumedion in de eerste plaats van belang dat de zogenoemde dubbele-materialiteitsanalyse (DMA) goed wordt opgezet en uitgevoerd. Daarnaast kan, volgens Eumedion, een niet-bindende AVA-stem over het duurzaamheidsverslag de kwaliteit bevorderen. Eumedion roept daarom de beursgenoteerde ondernemingen op om het verslag ter stemming aan de 2025-AVA voor te leggen.

In een separate brief heeft Eumedion de zes grootste accountantskantoren verzocht om in hun assurancewerkzaamheden ook verhoogde aandacht te hebben voor de opzet en uitvoering van de DMA en dat de assuranceverklaring onderdeel wordt van een geïntegreerde accountantsverklaring over zowel de jaarrekening als het duurzaamheidsverslag. De assuranceverklaring zou ook één of meerdere ‘key assurance matters’ moeten bevatten.