Beleidsmedewerker duurzame scheepvaart

  • Dienstverband
  • Den Haag

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Nederland werkt toe naar een klimaatneutrale scheepvaart in 2050, met zo min mogelijk luchtverontreinigende emissies. Schepen hebben een levensduur van decennia, daarom moeten de komende jaren de eerste schepen op hernieuwbare energiedragers kunnen varen. Dit zorgt ook voor een reductie in uitstoot van stikstof en andere luchtverontreinigende emissies. Als beleidsmedewerker duurzame scheepvaart zorg jij voor een impactvolle besteding van subsidiemiddelen die de Nederlandse overheid hiervoor ter beschikking stelt. Kom jij ons helpen de energietransitie in de scheepvaart vorm te geven? Lees gauw verder en solliciteer direct!

Hoe jij bijdraagt in je rol

Jij draagt op verschillende manieren bij aan duurzame scheepvaart. Ten eerste zorg jij voor de voorbereiding om subsidiemiddelen te kunnen verstrekken. Jij bent het eerste aanspreekpunt bij de directie Maritieme Zaken voor een subsidieregeling gericht op reductie van stikstof uitstoot. Hiermee kunnen ook de broeikasgas emissies van schepen omlaag gebracht worden. De regeling richt zich op aandrijving op waterstof van werkschepen die langs de Nederlandse kust varen. Jij begeleidt het gehele proces, van een marktconsultatie tot en met de uitvoering van de regeling.

Daarnaast draag je bij aan de voorbereiding en uitvoering van ander beleid, waaronder subsidieregelingen, en zet je je in voor een bijdrage van de scheepvaart aan een schone luchtkwaliteit in Nederland.

Je werkt samen met juristen en financials om subsidieregelingen goed voor te bereiden. Ook onderhoud je contacten met sectorpartijen, zodat je weet wat zij nodig hebben om met verduurzaming aan de slag te gaan. Daarnaast zorg je ervoor dat de juiste informatie verzameld wordt om regelingen te kunnen evalueren. Ook zet je je in voor verschillende randvoorwaarden die nodig zijn om schepen daadwerkelijk te kunnen verduurzamen, met aandacht voor broeikgasgas uitstoot, stikstof uitstoot en andere luchtverontreinigende emissies.Je werkt nauw samen met collega’s die andere stimuleringsmaatregelen voor de scheepvaart in hun beheer hebben.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Het tegengaan van stikstof uitstoot is een grote en complexe opgave, en de scheepvaart kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ook het tegengaan van klimaatverandering is één van de grootste opgaven van onze tijd. Jouw inzet draagt eraan bij dat de transitie naar nieuwe energiebronnen voortvarend wordt ingezet. Jij zet daar graag je tanden in en je vindt het leuk om nieuwe routes te verkennen en te pionieren.Op dit beleidsterrein is dat nodig, want veel over het pad naar een duurzame scheepvaart moet nog ontdekt worden. Door jouw inzet, in nauwe samenwerking met partijen uit de maritieme sector, kan Nederland toewerken naar een klimaat neutrale en schone scheepvaart in 2050.

Ook een goede samenwerking met collega’s binnen de Rijksoverheid is voor deze rol erg belangrijk. Die samenwerking zoek jij graag op. Afhankelijk van de werkverdeling met de collega’s en afhankelijk van toekomstige ontwikkelingen, kan je takenpakket in de loop van de tijd wijzigen.

Meer informatie/solliciteren: www.werkenvoornederland.nl.