De activiteit ‘Skills for Employment’ van IKEA Nederland heeft op dinsdagochtend 1 oktober de Award SER Diversiteit in Bedrijf 2024 gewonnen, een prijs voor activiteiten op het gebied van meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. De uitreiking vond plaats tijdens het kick-off evenement van Diversity Day in het SER-gebouw.

Namens IKEA Nederland ontving Filiz Sazoglu-Durmus de bijbehorende bokaal uit handen van SER-voorzitter Kim Putters. Naast het initiatief van het van origine Zweedse concern waren ook activiteiten van het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en schoonmaakbedrijf CSU genomineerd.

Vernieuwend

De jury van de Award, bestaande uit de leden van de Raad van Advies van SER Diversiteit in Bedrijf, noemde Skills for Employment in de beoordeling ‘een schitterend voorbeeld van sociale innovatie binnen het bedrijfsleven’. “De manier waarop IKEA vluchtelingen ondersteunt bij hun integratie in de arbeidsmarkt door middel van werkervaring, taaltraining en interculturele ondersteuning getuigt van een vernieuwend en maatschappelijk verantwoord bedrijfsmodel”, aldus de jury.

Met het programma Skills for Employment biedt IKEA Nederland werk en werkervaring aan personen met een vluchtelingenachtergrond in de Nederlandse context om hen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Onderdelen van het programma zijn onder meer een intensieve taalcursus, job coaching en mentoring. Daarnaast krijgen zowel deelnemers als bestaande IKEA-medewerkers interculturele training. Met bijbehorende ‘Changing the Narrative’-activiteiten wil IKEA Nederland de bredere beeldvorming rondom mensen met een vluchtelingenachtergrond positief beïnvloeden.

Charter Diversiteit

De Award SER Diversiteit in Bedrijf wordt jaarlijks uitgereikt aan een van de ruim vijfhonderd leden van het Charter Diversiteit. Bedrijven en organisaties die het jaar daarvoor een voortgangsrapportage bij SER Diversiteit in Bedrijf hebben ingediend over het in de praktijk brengen van hun plan van aanpak op het gebied van diversiteits- en inclusiebeleid, dingen mee naar de prijs.

Naast de bokaal wint IKEA Nederland ook een unieke fotoshoot met fotografe Sacha de Boer. Deze foto’s worden later in het jaar gepubliceerd.