Op de Sustainability Expo deze week in de RAI Amsterdam konden de bezoekers een sneak preview krijgen van de narratieve datapuntenmodule die Salacia Solutions en 2Impact Consulting samen ontwikkelen. De module komt naar verwachting in november 2024 op de markt en de eerste launching customers staan al klaar om met de module aan de slag te gaan.

Voor rapporteren in het tijdperk van de CSRD is goede software onmisbaar

De voorbereidingen op rapporteren in het tijdperk van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn bij vrijwel alle grote ondernemingen in volle gang. Voor sommige bedrijven is duurzaamheidsverslaggeving nieuw, anderen zijn er al jaren mee bezig. Maar voor allemaal geldt dat de CSRD een volgend niveau van rapporteren is. De wettelijke verplichting, het grote aantal datapunten en ook de beoordeling door de accountant maken het anders dan voorheen.

Goede software is vandaag de dag onmisbaar om deze rapportage efficiënt en betrouwbaar tot stand te laten komen.

Numerieke én narratieve datapunten in één tool

Salacia Solutions speelde hier tijdig op in door software te ontwikkelen die de verzameling, berekening en rapportage van de kwantitatieve, ofwel numerieke, datapunten optimaliseert. Echter, 75% van de datapunten is tekstueel, ofwel narratief en kwalitatief in CSRD termen. En de behoefte bij bedrijven om ook software te hebben om deze datapunten te verzamelen werd steeds groter. Bovendien zagen we bedrijven worstelen met de vraag ‘wanneer is het goed genoeg’? Salacia Solutions en 2Impact sloegen daarom de handen ineen en ontwikkelden in de afgelopen maanden een narratieve datapunten module.

Narratieve datapuntenmodule helpt bij opstellen en monitoren kwalitatieve datapunten

De module stelt bedrijven in staat de voor hen relevante rapportagevereisten en datapunten te selecteren, te verzamelen en de voortgang te monitoren. Voor het verzamelen van kwalitatieve informatie worden concrete handvatten en best practice voorbeelden gegeven om het opstellen van de kwalitatieve informatie te vergemakkelijken. De module bevat ook een interface naar het annual report inclusief mogelijkheden voor XBRL-tagging.