Op 30 september tekende Fokker Next Gen een Memorandum of Understanding met de partijen Groningen Airport Eelde, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Provincie Fryslân, Groningen Seaports, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NV NOM), Alfa-College, Noorderpoort, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze en FB Oranjewoud. De overeenkomst is gericht op het uitvoeren van onderzoek naar de vestiging van een fabriek voor waterstofvliegtuigen en het hoofdkantoor van Fokker Next Gen in Noord-Nederland.

De partijen kwamen op de luchthaven bijeen om de overeenkomst te ondertekenen. Het Memorandum of Understanding legt de basis voor een haalbaarheidsstudie voor de vestiging van het Fokker Next Gen hoofdkantoor in Noord-Nederland en de eindassemblagelijn op Groningen Airport Eelde. Op deze locatie zal Fokker Next Gen de assemblage en het testen van de nieuwe generatie waterstofvliegtuigen gaan uitvoeren. Dit type vliegtuigen staat voor een schonere manier van vliegen. De overeenkomst legt ook de nadruk op het versterken van de onderwijs-, onderzoeks-, en innovatieomgeving, en de oprichting van een Center of Excellence in Noord-Nederland voor de ontwikkeling van waterstofvliegtuigen, waarbij wordt samengewerkt met het onderwijs in Noord-Nederland. Voor het testen wordt een ‘Iron Bird’ gebouwd. Dit is een opstelling waarbij de vliegtuigsystemen worden getest, om er zeker van te zijn dat ze samen goed functioneren. Hiermee zijn de voorwaarden geschapen voor de vestiging van Fokker Next Gen en de ontwikkeling van emissievrije luchtvaart in Noord-Nederland.

CEO van Fokker Next Gen, Juriaan Kellermann, kijkt uit naar de ontwikkelingen: “Op Groningen Airport Eelde vinden we ruimte die geschikt is voor de bouw van onze assemblagehal, het is een uitstekende locatie voor onze productiefaciliteit. Belangrijke voordelen zijn de via Groningen Seaports directe zeeverbinding met de Fokker Next Gen-vestiging in Letland, waar een productielocatie komt, en de verwachte nabijheid van de waterstofproductiefaciliteiten in de toekomst. We zijn blij met de support uit de regio met betrekking tot overheid en onderwijs, en enthousiast over de mogelijkheden om samen te werken met alle partijen die deze overeenkomst hebben getekend om een stabiel ecosysteem voor de luchtvaart te ontwikkelen in Nederland. Dit initiatief heeft als doel om de inrichting van een eindassemblagelijn in Noord-Nederland te ondersteunen, die parallel zal lopen aan de lijn in Letland, waardoor onze mogelijkheden om innovatieve waterstofvliegtuigen te produceren aanzienlijk worden vergroot.”

De verwachte voordelen van dit project voor Noord-Nederland zijn onder andere economische groei en werkgelegenheid, vooruitgang in de sectoren onderwijs en wetenschap, verbetering van de infrastructuur in de luchtvaart en waterstofproductie, en duurzame ontwikkeling en innovatie op de lange termijn.