Meer dan 650 zorgprofessionals kwamen afgelopen zaterdag 28 september samen tijdens het Groene Zorg Festival. De boodschap was duidelijk: ‘De zorgsector kan duurzamer en samen laten we zien hoe het anders kan’.
De klimaatcrisis vormt een van de grootste gezondheidsbedreigingen van deze eeuw. “We zien de gevolgen van fossiele brandstoffen dagelijks in onze spreekkamers: longkanker, diabetes, COPD, vroeggeboortes”, vertelt Evelyn Brakema, arts, wetenschapper en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie. Paradoxaal genoeg draagt de zorgsector met 7 procent van de Nederlandse uitstoot flink bij aan deze crisis. “Denk aan operatiekamers die op volle toeren draaien. Zelfs als ze leeg zijn. En de 27 kilogram afval die bij elke operatie wordt geproduceerd.” Dat kan beter. “Als zorgsector moeten we de beweging inzetten naar een samenleving waarin schone lucht, drinkwater zonder microplastics en voeding zonder gif de norm zijn.”
Om de verduurzaming te versnellen, organiseerde de Groene Zorg Alliantie het Groene Zorg Festival. Het festival bracht een diverse groep deelnemers samen: van ervaren medische specialisten en gedreven zorgverleners uit de wijk tot enthousiaste wetenschappers, activisten en studenten. Ze vierden de gezette stappen richting een groene toekomst en lieten zich inspireren om duurzaamheid in hun eigen instelling naar een hoger niveau te tillen.
Win-win-win
De dag bood een inspirerend groen programma vol lezingen, workshops, panels en kunst. Zo opende arts en astronaut André Kuipers, hij sprak over ‘patiënt aarde’ en de noodzaak van verandering vanuit een uniek ruimtelijk perspectief. Aniek Moonen, voormalig voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, vertaalde deze urgentie in haar lezing naar actie met de oproep: ‘Zorg dat ze niet om je heen kunnen’. Daarnaast zorgde cabaretier Tim Fransen voor een humoristische noot, maar hij wist ook te raken met een scherpe passage uit zijn boek In onze tijd. In deze passage reflecteerde hij op goed burgerschap en heldendom, en legde hij uit hoe hij de verduurzaming van de zorgsector beschouwt als een ware heldendaad.
Daarnaast konden bezoekers zelf aan de slag in interactieve workshops en panelsessies met een breed scala aan onderwerpen, waaronder het voeren van klimaatgesprekken en hoe duurzaamheid en infectiepreventie hand in hand kunnen gaan. Tijdens de klimaatdesinformatie-bingo kregen deelnemers op een speelse manier handvatten aangereikt om klimaat mythes effectief te ontkrachten. In de sessie over infectiepreventie werd uitgelicht hoe een goede samenwerking kan leiden tot een win-win-win situatie: minder verspilling, afval en kosten, meer zorgtijd, en in en in sommige gevallen zelfs zorgen voor veiligere zorg.
Tot slot werd de feestelijke sfeer die de hele dag voelbaar was versterkt door de DJ Rebecca Banens, die de dag afsloot met een optreden vanaf haar eigengemaakte DJ-booth, gemaakt van gerecycled operatie afval.
Versnelde transitie
Het festival laat zien dat zorgprofessionals wel anders wíllen werken, maar weten vaak niet hoe. Het Groene Zorg Festival gaf hen concrete handvatten, een groot netwerk én een flinke dosis energie om verandering door te zetten.”
Het Groene Zorg Festival toonde aan dat de zorgsector, hoewel een onderdeel van de klimaatuitdaging, ook een cruciale rol kan spelen in de oplossing. Met steeds meer zorgprofessionals die duurzaamheid omarmen, groeit de beweging snel. Het festival, dat vrijwel volledig door vrijwilligers werd georganiseerd, bood gratis toegang zodat zoveel mogelijk zorgprofessionals konden deelnemen. “We hopen zoveel mogelijk collega’s te inspireren en ‘besmetten met het groene virus’,” aldus Brakema.