Nederland wordt in schrikbarend tempo volgebouwd, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van alle EU-landen neemt het gebruik van ruimte voor de bouw van woonwijken en bedrijventerreinen nergens sneller toe dan hier. Schokkend als je tegelijkertijd beseft hoe slecht onze natuur ervoor staat. Een van de oplossingen is de hoognodige vergroening van bedrijventerreinen, die nu nog voor 99 procent uit steen, beton en asfalt bestaan.
In ons kleine landje zal het altijd een gevecht om de ruimte blijven. Daarom moet die schaarse ruimte goed en gezond worden ingericht. Op de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen valt heel veel winst te behalen. Winst voor de natuur, maar ook voor ons eigen welzijn.
Ook voor omwonenden
Met Werklandschappen van de Toekomst, geïnitieerd door IVN Natuureducatie en waarin nu allerlei organisaties, overheden en bedrijven zijn verenigd, proberen we nu in tien jaar tijd duizend grauwe bedrijventerreinen te transformeren naar plekken waar het fijn is om te zijn. Een mooie werkomgeving in het groen, waar mensen uit de directe omgeving ook in de avonden en de weekenden willen zijn om te sporten, de hond uit te laten of te picknicken.
Lunchwandelen
Het is belangrijk dat bedrijventerreinen toekomstbestendig worden. Nu is het er op warme dagen snikheet en bij heftige regenval staat alles blank omdat het water niet goed weg kan. De Werklandschappen van de Toekomst, zoals we die voor ogen hebben, zijn plekken waar mensen graag willen werken. Ze kunnen er buiten in het groen vergaderen, lunchwandelen, noem maar op. Een fijne werkomgeving maakt het voor bedrijven makkelijker om personeel te vinden en bovendien zullen deze werknemers zich gezonder voelen en productiever zijn. Kortom: allemaal winst.
Daphne Teeling, Impactregisseur van IVN Natuureducatie en coördinator Werklandschappen van de Toekomst