Op 27 september is ENGIE begonnen met de bouwwerkzaamheden van een van Nederlands grootste Battery Energy Storage Systems (BESS) op de locatie van de Maxima-centrale in Lelystad. Deze mijlpaal volgt op de investeringsbeslissing uit maart 2024.

Op een terrein van 0,35 hectare wordt 35 MW geïnstalleerd vermogen gerealiseerd. Hierdoor is BESS Maxima in staat om 100 MWh energie op te slaan in 160 batterijmodules van 2,5 m x 2,6 m x 2,2 m. Deze energie kan gedurende drie uur aan het net worden afgeven. Gedurende deze drie uur kan het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 91.000 huishoudens worden gedekt.

BESS Maxima ontvangt de eerste batterijmodules in april 2025 en kan naar verwachting in oktober 2025 in gebruik worden genomen. ENGIE ontwikkelt ook een BESS-project op de locatie Burgum (100MW / 400 MWh) waarvoor ENGIE al vergunningen heeft verkregen.

Het BESS Maxima project past in de ambitie van de ENGIE Groep om grootschalige flexibiliteitsoplossingen te ontwikkelen, een essentiële schakel in de integratie van de productie van hernieuwbare energie. Het draagt bij aan de doelstelling van ENGIE om tegen 2030 wereldwijd 10 GW aan geïnstalleerde batterijcapaciteit te realiseren.

Harry Talen, Country Manager ENGIE Nederland, licht toe: “Met het groeiende aandeel van hernieuwbare energieën in de energiemix wordt de bijdrage van batterij-energieopslagsystemen in het garanderen van de betrouwbaarheid en veiligheid van energiesystemen cruciaal. Batterijen maken het mogelijk om pieken in de productie van hernieuwbare energie op te vangen en deze energie weer vrij te geven wanneer de productie lager is en het verbruik hoger. Deze flexibiliteitsoplossingen zullen dus helpen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de energietransitie te versnellen.”

Op 31 december 2023 had ENGIE 1,3 GW aan batterijcapaciteit in bedrijf en 3,6 GW in voorbereiding voor ontwikkeling.