Zijne Majesteit de Koning opent donderdagochtend 10 oktober Mediavaert, het Nederlandse duurzame hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam. Mediavaert biedt onderdak aan 25 mediamerken, waaronder de Volkskrant, Trouw, Het Parool, nieuwsplatform NU.nl, Libelle en Donald Duck. Het thema van de openingsdag is ‘de democratische waarde van onafhankelijke en pluriforme journalistiek’.

Na de opening van het nieuwe kantoor, waar zo’n 1700 medewerkers werken, spreekt de Koning met hoofdredacteuren en journalisten over de uitdagingen waar de journalistiek voor staat in een mediawereld die snel digitaliseert en waarin persvrijheid steeds meer onder druk staat. Tijdens een rondleiding bezoekt de Koning verschillende redacties van dagbladen en magazines en ziet hij de tekenaars van Donald Duck aan het werk. Tot slot bezoekt de Koning de drukkerij waar ‘s nachts honderdduizenden kranten worden gedrukt.

Mediavaert is ontworpen met aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en energieverbruik. Er is gebruik gemaakt van CO₂-neutraal hout en het heeft een oppervlakte van ongeveer 44.000 m². De studio’s van Qmusic en Joe en de redacties van online merken zoals vtwonen en Tweakers zijn eveneens in het nieuwe gebouw gehuisvest.

Foto: DPG Media / Ossip van Duivenbode