Stichting Sympany financiert uit haar opbrengsten innovatieve projecten en bedrijven op het gebied van textielrecycling. In samenwerking met Vodde presenteerde Sympany onlangs op de Circular Textile Days in Den Bosch een belangrijke doorbraak op het gebied van mechanische textielrecycling. Met deze innovatieve, sterk verbeterde gerecyclede garens kunnen kledingproducenten veel duurzamer produceren en hun doelstellingen voor de UPV Textiel wet halen.

Patrick Welp, directeur/eigenaar van Vodde: “Niet alleen zijn de gerecyclede garens aanzienlijk verbeterd maar wij hebben die garens ook getest in de spinnerijen en weverijen van textielproducenten.

Op de Circular Textile Days toonden de partners de eindresultaten: niet alleen de garens maar ook de polo’s en jeans die je ermee kunt maken. “Je ziet direct hoe goed de kwaliteit is van deze gerecyclede stoffen.”

Patrick Welp: “Wij blijven innoveren. De nieuwe garens zijn nu ook goed voor gebruik in kleding en ander textiel. Kledingmerken hoeven niets aan te passen in hun productie. De gerecyclede garens kunnen zonder problemen toegevoegd worden aan hun bestaande keten. Op deze manier kunnen producenten en importeurs op eenvoudige wijze voldoen aan de UPV doelstelling.”

Kwaliteit

Vodde claimt dat de kwaliteit van deze nieuwe garens goed is. Naast de uitvoerige praktijktesten met grote wevers en breiers in verschillende landen zijn de garens getest en gecertificeerd door GRS en keuringsbureaus zoals SGS en Intertek.

Door schaalvergroting van de productie dalen de kosten sterk. De eindproducten zijn nu zowel qua prijs als kwaliteit vergelijkbaar met bestaande textielproducten in de winkels.

Charles Graft is blij met deze ontwikkeling: “Samen met Vodde hebben we deze stap gezet. De industrie zit te springen om oplossingen. Dit is de manier om de textielketen circulair en schoner te maken.“

Grote milieu-impact

Charles Graft benadrukt het belang van deze stap: “Stichting Sympany streeft naar een schonere, circulaire textielketen. Regelmatig doen we strategische investeringen zoals deze bijdrage aan Vodde. Wij zijn enorm trots op het behaalde resultaat van Vodde.

Nu deze betere, gerecyclede garens er zijn, zal er in de toekomst minder originele garens gebruikt hoeven te worden waardoor de vervuiling, land- en waterverbruik afneemt. Het is een lang proces maar dit is een goed begin.”

De zogenaamde ‘Life Cycle Assesment’ analyse die Vodde heeft laten maken, onderstreept deze stelling. Op alle punten (CO2, water, gebruikte pesticiden) scoren gerecyclede garens veel beter.