Ilse, Eva Keesje en Emma Mae vergroenen hun buurt. Arna redt maaltijden van verspilling. Voedseltuin Villanueva kweekt groenten en fruit voor de voedselbank. En Koos bedacht een bankje tegen eenzaamheid op zijn basisschool. Stuk voor stuk initiatieven die zich inzetten voor een groene en sociale toekomst. Op zaterdag 21 september beloonde ASN Bank hun harde werk en wonnen zij uit de 621 inzendingen een Gouden Eekhoorn Award voor hun inspanningen.

De keuze voor de winnaars was best lastig, vertelt juryvoorzitter Stefanie Férnandez van Leeuwen-Leenman: “Het was hartverwarmend om alle inzendingen te beoordelen. Er ontstonden goede gesprekken binnen de jury. Het was mooi om te zien hoe ieder jurylid vanuit zijn eigen perspectief en ervaring de inzendingen beoordeelde. Er zijn prachtige winnaars gekozen. Maar daarnaast dragen alle duurzame initiatieven die zich hebben aangemeld met bij aan een duurzamere wereld en verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.”

De winnaars van de Gouden Eekhoorn Awards 

Jeugd: Ilse, Eva Keesje en Emma Mae vergroenen hun buurt
Deze drie meiden vergroenen sinds 2020 samen hun woonwijk. Ze oogsten zaadjes van alles wat groeit in de buurt, drogen de zaadjes en stoppen deze in zelf gevouwen envelopjes om te verspreiden in de buurt. Ook planten ze zelf zaadjes bij de palen in de straat, wippen ze tegels en knappen ze verwaarloosde geveltuintjes op. Hun doel: de buurt van veel groen en verschillende bloemen te voorzien. “We zijn heel blij dat we hebben gewonnen. Met dit geld willen we een handkar kopen waarmee we de buurt nog beter kunnen vergroenen. Dus het geld komt goed van pas.”

Individu: Arna redt maaltijden van verspilling met Vers & Vrij
Door Arna eten honderden mensen elke week een gratis warme maaltijd. Ze startte 5 jaar geleden met Vers & Vrij. Maaltijden die anders worden weggegooid, haalt zij op bij restaurants en verspreidt ze over (nu 28) openbare koelkastjes in Den Haag. Mensen die het nodig hebben mogen daar gratis maaltijden ophalen. De koelkastjes staan in kerken, buurthuizen en kringloopwinkels. Vers & Vrij werkt volledig op basis van vertrouwen, en is er voor iedereen. “Een gevoel van trots overheerst met deze winst. Het geld wordt goed besteed, we gaan er in ieder geval onze vrijwilligers mee bedanken.”

Groep: Voedseltuin Villanueva teelt groenten en fruit te voor de voedselbank
Voedseltuin Villanueva is een stichting die op biologische wijze groenten verbouwt, fruit kweekt en honing laat maken door bijen in vijftien kasten. En dit doen ze al 10 jaar. Alles wat ze produceren wordt geleverd aan de Voedselbank in Den Bosch. Voedseltuin Villanueva draait volledig op vrijwilligers. Veel geproduceerde groenten zijn kool, bieten, sla en bonen. “Nadat we gisteren ons 10-jarig jubileum vierden, is dit een kers op de taart. De erkenning die we met deze prijs krijgen, is goed voor onze naamsbekendheid en geeft de biologische manier van groenten verbouwen een boost.”

Publieksprijs: Koos met zijn speelbankje tegen eenzaamheid
Op Montessorischool de Trinoom in Eindhoven staat het ‘Koosbankje’, een bankje tegen eenzaamheid. Dit bankje is vernoemd naar Koos, een leerling uit groep 8. Het idee van het bankje is dat leerlingen op het bankje kunnen zitten en daarmee laten zien dat ze een maatje zoeken om mee te spelen. Kinderen kunnen elkaar ontmoeten om vervolgens samen te spelen. Koos, de leerlingenraad en de conciërge hebben gezamenlijk aan dit plan gewerkt om een plek te maken die voor iedereen beschikbaar is. Samen tegen eenzaamheid. “Ik ben heel blij dat het publiek mij heeft gekozen. Het bankje wordt iedere dag veel gebruikt. Daar ben ik natuurlijk trots op.”

De Gouden Eekhoorn Awards

De winnaars ontvangen niet alleen erkenning voor hun inzet, maar ook een geldbedrag van € 1.000. Bijvoorbeeld om hun initiatief verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen alle inzendingen een Gouden Eekhoorn Award oorkonde, een symbolische aanmoedigingsprijs als waardering voor hun inzet. Want elke bijdrage, hoe klein of groot, aan een duurzame en sociale toekomst verdient een award!

Over de ASN Gouden Eekhoorn Awards

ASN Bank organiseert de ASN Gouden Eekhoorn Awards om krachtige en duurzame initiatieven in het zonnetje te zetten. Want iedere stap richting een betere wereld telt. Zo maken we samen duurzaamheid voor iedereen bereikbaar.

De jury van de Gouden Eekhoorn Awards bestaat uit Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman (Directeur Klant en Dienstverlening ASN Bank), Mattia Jongerius (duurzaamheidsanalist ASN Bank), Wildebras (natuur-influencer) en Jamilah Sherally (Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde).

Prijzen:
Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie individueel initiatief: € 1.000
Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie groepsinitiatief: € 1.000
Gouden Eekhoorn Juryprijs in de categorie jeugdinitiatief: € 1.000
Gouden Eekhoorn Publieksprijs: € 1.000