Het pilotproject ‘Design for Transformation’ (D4T), onder leiding van Stichting Circle Economy en het Biomimicry Institute, heeft baanbrekende technologieën ontwikkeld om bioplastics en gasvormige producten te produceren uit textielafval. Deze innovatieve technologieën bieden bedrijven de mogelijkheid om nieuwe inkomstenbronnen te creëren door afval om te zetten in waardevolle grondstoffen.
Het project richt zich op afgedankte kleding en andere textielmaterialen die in Rotterdam worden ingezameld en niet meer te repareren zijn. Dergelijk textielafval is moeilijk te recyclen, vooral door de mix van materialen zoals katoen en polyester. Het scheiden van dit gemengde afval voor recycling is vaak te kostbaar of technisch onhaalbaar. Het D4T-project biedt een oplossing door een netwerk van technologieën te ontwikkelen dat niet-herdraagbaar, ongesorteerd en lastig te recyclen textielafval kan verwerken.
Via een reeks geavanceerde processen hebben onderzoekers gemengd textielafval met succes omgezet in biologisch afbreekbare polymeren en synthesegas (syngas) – waardevolle grondstoffen met toepassingen in diverse industrieën.
In de eerste fase van de pilot paste de biotech-start-up BioFashionTech een nieuw enzymatisch proces toe om cellulose (zoals katoen en viscose) in textielafval af te breken tot glucose. De kwaliteit van de uit textiel gewonnen glucose was gelijk aan of zelfs beter dan die van conventionele glucose. Het onderzoeksbedrijf EV Biotech gebruikte deze glucose om polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) te produceren, een biologisch afbreekbaar polymeer dat conventionele kunststoffen kan vervangen.
In de laatste fase verwerkte het toegepaste onderzoeksinstituut TNO de resterende niet-cellulosevezels, zoals polyester en nylon, tot syngas via een thermochemisch vergassingsproces. Syngas heeft veel potentiële toepassingen, vooral in de chemische sector, een van de belangrijkste industrieën van Nederland.
De succesvolle resultaten van de pilot wijzen op een veelbelovende toekomst voor deze technologieën, die opschaalbaar zijn en in andere Nederlandse steden kunnen worden toegepast. Bovendien benadrukt het project hoe deze technologie de afhankelijkheid van glucose uit voedselgewassen kan verminderen, wat bijdraagt aan duurzamere productiemethoden.
Over het Design for Transformation (D4T)-project
Het D4T pilootproject project is een samenwerking tussen Biomimicry Institute, Stichting Circle Economy, BioFashionTech, EV Biotech, TNO, Erdotex en Wageningen University, met steun van The Laudes Foundation, The DOEN Foundation en de Gemeente Rotterdam. Het doel van het project is om schaalbare oplossingen te ontwikkelen voor het verwerken van laagwaardig gemengd textielafval tot waardevolle biomimetische producten en industriële grondstoffen, en zo bij te dragen aan een duurzame en circulaire economie.
Meer weten over het pilotproject