In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid en verantwoord ondernemen, met een veelheid aan wet- en regelgeving heeft Nevi de ESG-boom (Environmental, Social, and Governance) voor inkoop ontworpen. ‘De ESG-boom voor inkoop’ is een hulpmiddel voor inkoopprofessionals en organisaties bij het toepassen van de complexe Europese wet- en regelgeving. Het biedt een schematische indeling van essentiële thema’s, waardoor organisaties beter inzicht krijgen in hun verantwoordelijkheden en kansen binnen de waardeketen.

“We horen vaak dat procurement professionals door de bomen het bos niet meer zien. Deze handreiking biedt organisaties en inkoopprofessionals de mogelijkheid om niet alleen financiële waarde te creëren, maar ook een positieve impact te hebben op de eigen organisatie, de maatschappij en het milieu.”De ESG-boom fungeert als een waardevol kader, waarin de belangrijkste thema’s worden gepresenteerd die inkoop raken en verband houden met klimaatverandering, biodiversiteit, werknemersrechten en zakelijk gedrag. Per thema vind je de essentie van de gerelateerde wet- en regelgeving met tips hoe jij als inkoopprofessional waarde kan toevoegen. Ook leggen we uit hoe de CSRD, de OESO richtlijnen en de standaard voor duurzaam inkopen (ISO20400) met elkaar samen hangen.”

De ESG-boom voor inkoop

De Nevi ESG-boom voor inkoop helpt inkoopprofessionals en organisaties bij het toepassen van de Europese wet- en regelgeving voor duurzaamheid. De boom bestaat uit:

  • De grond, waarbij CSRD, CSDDD, ESRS en de OESO richtlijnen het fundament vormen
  • De drie ESG-takken met bladeren, die samen de tien ESG thema’s bevatten
  • De wortels, waarbij de boom wordt gevoed door een tiental drijfveren, die ook als voordelen kunnen worden beschouwd
  • Een gieter, gevuld met de internationale norm ISO 20400 MVI die helpt om de boom te laten groeien.

Elk ESG blad biedt inkoop informatie over de nieuwe Europese wet- en regelgeving die al is aangenomen. Tevens wordt ingezoomd op wet- en regelgeving die in behandeling is, zodat inkoop kan voorsorteren indien gewenst. Tot slot worden tips en hulpmiddelen aangereikt die inkoop kan benutten in het bevragen van de leveranciers. Het rapport is hier aan te vragen.