Het besluit om het Nationaal Programma Landelijk Gebied stop te zetten, zorgt voor veel onzekerheid bij boeren en bedrijven. In Groningen biedt het Fascinating-programma een alternatief perspectief: de landbouwopgave kan slagen door samenwerking tussen alle ketenpartners, van boeren tot wetenschap en overheid. Deze aanpak zou breder moeten worden toegepast.

In Groningen is men al drie jaar bezig met een innovatieve en circulaire aanpak voor de landbouw van de toekomst. Door de betrokkenheid van boeren, kennisinstellingen en bedrijven heeft Groningen een uniek programma ontwikkeld dat boeren weer perspectief biedt. Met het Fascinating-programma wordt ingezet op vier pijlers: gezonder voedsel, een gezond verdienmodel voor de boer, een gezond leefmilieu en een gezonde bodem.

Provincies en Den Haag zouden deze ervaringen ter harte moeten nemen. Het is tijd om te leren van wat in Groningen al werkt, en de toekomst van de landbouw veilig te stellen met een duurzaam en circulair voedselsysteem. Als dit niet gebeurt, blijft de sector in onzekerheid en zal het vertrouwen in de politiek verder afbrokkelen.

Over Fascinating

In Groningen werken we met *Fascinating*, een programma van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), aan de toekomst van de landbouw in Nederland en Europa. We ontwikkelen een circulair landbouwsysteem dat boeren een sterk verdienmodel biedt, met een vitale bodem vol biodiversiteit, gewassen met hoge voedingswaarde, een gesloten stikstofsysteem en zonder CO2-uitstoot. Door bewezen technologie te gebruiken, richten we ons op de hele keten: van een gezonde bodem tot hoogwaardige voedingsstoffen op het bord van de consument. Zo maken we de landbouw duurzaam en toekomstbestendig voor boeren en consumenten.

Tjeerd Jongsma, Institute for Sustainable Process Technology (ISPT)