De toonaangevende iQ Optima vinylvloer van Tarkett – bekend om zijn veelzijdigheid en duurzame eigenschappen – is nu vernieuwd. Na ruim 40 jaar en 100 miljoen verkochte vierkante meter, heeft Tarkett de collectie nieuw opgezet met de serie Moving Nuances. De iQ Optima homogeen vinyl biedt een ruim kleurenpalet en designs. De collectie is gericht op het bevorderen van welzijn en harmonie in drukke omgevingen. De vloeroplossing is met name geschikt voor onderwijs- en zorginstellingen, waar zowel esthetiek als functionaliteit belangrijk zijn.

De Moving Nuances-collectie combineert ontwerp met technische prestaties en is geïnspireerd op aquarelwas- en travertijnstructuren. De collectie omvat vier kleurenpaletten: Basalt, Argil, Lichen en Oxid, en bestaat uit drie unieke patronen: ‘blend’ (lichte contrasten en subtiele kleuren), ‘original’ (directionele patronen met tone-on-tone contrast) en ‘mono’ (weinig contrasterend en dementievriendelijk). Deze patronen zijn geschikt voor grote algemene ruimtes en passen bij het bredere iQ-vloerenassortiment van Tarkett. Het doel van Moving Nuances is om lijnen en vormen in het ontwerp zo te plaatsen dat ze een gevoel van beweging geven, gecombineerd met zachte kleuren voor een kalmerend effect.

Uitmuntende kwaliteit

iQ-vloeren van Tarkett bieden doorgaans een levensduur van 30 jaar onder andere dankzij het oppervlakteherstelproces dry-buffing. Deze methode herstelt de prestaties van homogene PVC-vloeren door mechanische wrijving te gebruiken om de vloerafwerking egaal te maken en slijtage te verwijderen, zonder de beschermende laag te beschadigen. Met dry-buffing wordt het oppervlakte naar oorspronkelijke staat na installatie gerestaureerd, wat bijdraagt aan maximale duurzaamheid en langdurige kwaliteit. Bovendien is dry-buffing milieuvriendelijk, omdat het geen water of schoonmaakmiddelen vereist.

Circulaire economie

Tarkett blijft zich inzetten voor innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen in de vloerenindustrie. De nieuwe collectie van Tarkett is volledig recyclebaar via het ReStart® terugname- en recyclingprogramma, dat zowel installatieafval als gebruikte vloeren verwerkt tot nieuwe vloeren. Ontworpen met een focus op circulaire economie, draagt deze aanpak bij aan een lagere CO2-uitstoot, verkleint het de afvalberg en vermindert het de druk op grondstoffen.

iQ Optima wordt geproduceerd in de Tarkett-fabriek in Ronneby, Zweden, en bevat gemiddeld 25% gerecycled materiaal. Bij projecten ontstaat er ongeveer 10% snijafval, dat teruggestuurd kan worden naar Tarkett voor recycling. Bovendien kunnen de vloeren na gebruik volledig gerecycled worden. Het productieproces maakt gebruik van 100% hernieuwbare energie, en de vloeren hebben een levensduur van 30 jaar.