Bijna alle Nederlandse energieleveranciers rekenen sinds deze zomer terugleverkosten voor huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Energieleverancier Innova Energie vormt daarop een uitzondering. Dankzij een deal met installateur SolarNRG kan het bedrijf energiecontracten zonder terugleverboete aanbieden. Op die manier wordt de aanschaf van zonnepanelen weer aantrekkelijk en daalt de terugverdientijd.

Klanten die zonnepanelen aanschaffen via SolarNRG mogen bij Innova Energie per jaar 3000 kilowattuur stroom terugleveren aan het net, zonder dat ze daar extra kosten over betalen. Het contract duurt drie jaar en is tussen 2 september en 31 december aan te vragen.

Bezitters van zonnepanelen mogen de stroom die ze terugleveren aftrekken van hun verbruik. Dat heet salderen, maar die regeling wil het nieuwe kabinet in 2027 afschaffen. Nu al maken energiebedrijven extra kosten voor zonnestroom, omdat die vaak op momenten geleverd wordt dat het aanbod van elektriciteit te groot is en de prijs laag. Dat leidt tot netcongestie en onbalans. De kosten die energiebedrijven hiervoor maken rekenen ze door aan klanten met zonnepanelen. Gemiddeld bedragen die een paar honderd euro per jaar. Dat en de dreigende afschaffing van de salderingsregeling heeft ertoe geleid dat de aankoop van zonnepanelen met 95 procent is teruggelopen en diverse installateurs van zonne-installaties failliet zijn gegaan.

Door gezamenlijk een contract aan te bieden zonder terugleverkosten, nemen Innova Energie en SolarNRG de onzekerheid weg die mensen nu voelen bij de aanschaf van zonnepanelen. Volgens Achmed Badloe, commercieel manager bij Innova Energie, is de samenwerking uniek. ,,Geen enkele andere energieleverancier biedt contracten aan zonder terugleverkosten als je zonnepanelen aanschaft”, zegt hij.

Installateur SolarNRG zag de verkoop van zonnepanelen aan particulieren vorig jaar met 85 procent teruglopen. ,,Iedereen begon zich zorgen te maken of zonnepanelen nog wel rendabel zijn als er een terugleverboete gerekend zou worden. Dankzij de geboden zekerheid zonder terugleverboete, kunnen huishoudens met een gerust hart hun woning verduurzamen door middel van zonnepanelen. Naast dat je optimaal gebruik maakt van je zonnestroom, verdien je ze ook nog eens sneller terug, zo rond de vier jaar”, zegt CEO Marco van Veen van SolarNRG .