Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. De lijst bestaat uit impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.

Focus op innovatie, de eiwittransitie en de voedselomgeving

De Food100-lijst bestaat uit 50 inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling en werken aan de eiwittransitie, bijvoorbeeld met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast is er veel aandacht voor het verbeteren van de voedselomgeving door een duurzamer of gezonder voedselaanbod te presenteren in zorginstellingen of langs de snelweg. Ook productontwikkeling is populair, met bijzondere ingrediënteninnovatie zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als voedsel van de toekomst.

Impact maken binnen de voedselketen

De Food100-lijst bestaat uit een enorme diversiteit aan mensen, van dierenrechtenactivist tot de CEO van Albert Heijn. “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven”, vertelt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”

Podium dat mensen verder brengt

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium geven. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje, het biedt kansen om hun impact te vergroten of verbreden”, zegt Van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken met vragen en voorstellen om samen op te trekken. De Food100-lijst is namelijk ook bedoeld om mensen te laten zien dat ze niet alleen de strijd voeren. Ze worden omgeven door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen!”

De Food100-jury

De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury. Meer dan 350 aanmeldingen werden beoordeeld op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovativiteit, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

De vakjury van 2024 bestaat uit negen deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise:

  • Juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, en is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
  • Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
  • Bas Turk, oprichter TommyTomato
  • Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt
  • Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto
  • Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar Plant FWD
  • Rahaf Al Lymoni, oprichter Daffee
  • Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
  • Wouter Staal, duurzaamheidsstrateeg en oprichter en CEO van YB en Climates

Food100-lijst van 2024:  kijk op www.food100.nl/2024.

Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.

Bekendmaking van de zes Food100 Foodhelden 2024

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden vanwege hun buitengewone prestaties benoemd tot Foodheld 2024. Op vrijdag 22 november maakt de Food100-jury tijdens een netwerklunch bekend wie deze speciale vermelding ontvangen. In 2023 werden onder andere klimaatactiviste Sarah van Buren en TommyTomato-oprichter Bas Turk benoemd tot Foodheld. Sarah zet zich in voor een rechtvaardiger voedselsysteem met meer jongerenparticipatie. Bas leert schoolklassen om groente te eten met gezonde vegetarische lunches.

Over de initiatiefnemers

AgriFood Capital

AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant. Samen werken ze aan de slimste en duurzaamste voedselketens, van boer tot bord.

Food Hub

Food Hub maakt opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. De doelstelling van Food Hub is de transitie naar een eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem.

Food Inspiration

Food Inspiration is een multimediaal inspiratieplatform voor professionals binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Food Inspiration helpt haar volgers om succesvol te blijven binnen de turbulente wereld van service en hospitality.

Slow Food Youth Network

Slow Food Youth Network (SFYN) is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. SFYN gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, ABAB, BO Akkerbouw en Food Impactors.