DAF Trucks bouwt dit jaar 75 jaar vrachtwagens. Een mijlpaal uit een lange rij hoogtepunten, gedreven door innovaties, revolutionaire technologieën en slimme ontwerpen. Diezelfde bouwstenen vormen het fundament voor de jongste generatie DAF trucks, die daardoor net zoals hun voorgangers in hun tijd, de benchmark zijn op het gebied van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort.

DAF was de allereerste Europese truckfabrikant die een volledig elektrische truck op de markt bracht. Sindsdien ontwikkelde DAF zich steeds verder tot partner in de energie-transitie. Het aantal voertuigen met een elektrische aandrijflijn breidde zich verder uit en de ‘zero emission’ range ervan nam enorm toe. Daarnaast levert de DAF-dealer inmiddels onder andere ook een compleet pakket aan laadpalen en wordt chauffeurs van elektrische vrachtwagens, speciale trainingen aangeboden. In 2023 nam DAF in Eindhoven een gloednieuwe assemblagefabriek voor de productie van elektrische trucks in gebruik.

‘International Truck of the Year’

De Nieuwe Generatie DAF Electric voertuigen zijn gebaseerd op de XD- en XF-modellen die beide zijn uitgeroepen tot ‘International Truck of the Year’ en nieuwe maatstaven zetten op het gebied van efficiency, veiligheid en comfort. Ze zijn leverbaar met elektromotoren met vermogens tot 350 kW/480 pk met een brede keuze uit batterijpakketten (2 tot 5 packs) voor ‘zero emission’ ranges tot wel 500 kilometer. De elektrische DAF trucks maken gebruik van LFP-batterijen (Lithium Ferro Phosphate) met een hoge energiedichtheid met voordelen op het gebied van thermische veiligheid, levensduur en het aantal oplaadcycli.

Ervaringen uit de praktijk

DAF doet nu ruime ervaring op met de Nieuwe Generatie XD en XF Electric door de eerste voertuigen in de dagelijkse praktijk in te zetten bij toonaangevende vervoerders. De reacties zijn zeer enthousiast. “Met onze XD Electric rijden we nu tegen de 500 kilometer op een volle lading van de batterijen”, aldus Gerlof Oegema van Oegema Transport uit Dedemsvaart. “Door een keer bij te laden, zouden we op 1.000 kilometer per dag kunnen uitkomen, wat ook interessante mogelijkheden biedt op lange afstanden.”

“We hebben nog wat uitdagingen met de laadinfrastructuur op ons terrein maar de XF Electric voldoet helemaal aan onze verwachtingen”, verzekert Ewout van Wijk, CEO van E. van Wijk Logistics uit Giessen. “Daarnaast is de chauffeur uitermate te spreken over de souplesse van de truck, de stilte en het comfort in de cabine en het gemak waarmee het voertuig zich laat rijden. Er is meteen bij het wegrijden ook zo veel koppel beschikbaar.”

Cornelissen Transport uit Nijmegen heeft zowel een DAF XD als een DAF XF Electric in gebruik genomen, die vooral ingezet worden voor de bevoorrading van supermarkten. “Deze voertuigen passen allereerst uitstekend binnen onze ambitie om over te stappen naar emissie-vrij transport”, aldus Peter Leegstraten, manager Inkoop & Innovatie. “Daarnaast is het voertuigconcept van deze DAF trucks perfect voor inzet in stedelijke gebieden. De grote voorruit, de lage ruitlijnen, de tweede ruit in de deur aan bijrijderszijde, en de digitale camera’s zorgen voor een perfect direct zicht en samen met de elektrische aandrijflijn leidt dat voor ons tot de ideale combinatie.”