Veel organisaties stellen verduurzamen uit omdat ze bang zijn dat dit een hoog prijskaartje met zich meebrengt. Duurzaam ondernemen hoeft echter niet duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om toch geld te besparen en tegelijkertijd je steentje bij te dragen aan het milieu. 

Vergelijk het maar eens met het afsluiten van een telefoonabonnement. De duurzaamste optie is om voor een refurbished telefoon en sim only abonnement te kiezen. Je kunt ook voor simpelweg een Goedkoop telefoon abonnement kiezen door de keuze voor een geschikte bundel te maken. Het zijn dus de opties die je kiest om te besparen. Ook bij verduurzamen is dit het geval. Er zijn verschillende manieren om te verduurzamen. Hierbij kun je denken aan ingrijpende maatregelen zoals isoleren of het installeren van zonnepanelen en/of een warmtepomp. Maar je kunt ook denken aan aanpassingen in gedrag. Dat hoeft helemaal niet meer te kosten.

Vanuit financieel oogpunt is er dan ook geen enkele reden om niet te verduurzamen. Integendeel zelfs. Een duurzamere onderneming trekt meer klanten aan, verhoogt de klanttevredenheid en draagt bij aan de werknemerservaring.  In dit artikel lichten we deze voordelen meer toe en hopen we je te overtuigen dat verduurzamen met een klein budget ook gewoon mogelijk is.

Groot concurrentievoordeel

Een van de grootste voordelen van verduurzamen is dat dit tegenwoordig een groot concurrentievoordeel oplevert. Steeds meer consumenten vinden het belangrijk dat er verduurzaamd wordt. Hierbij maken ze ook andere keuzes voor producten en diensten. Zelfs de simpelste maatregelen die jouw een duurzamer imago opleveren kunnen verschil maken. Zeker als jouw concurrenten hier minder aandacht aan besteden. Dit betekent dat je meer klanten binnenhaalt en zo dus uiteindelijk ook meer inkomsten krijgt. Zo hef je eventueel ook de extra kosten op van het verduurzamen van jouw organisatie. Zo zie je dat verduurzamen niet alleen geld kost, maar ook een groot financieel voordeel kan opleveren.

Profiteer van een aantrekkelijke positie als werkgever

Verduurzamen kan op verschillende manieren. Een van de meest gebruikte methodes is hybride werken. Hierbij wordt zowel vanuit huis als op kantoor gewerkt. Doordat er minder gereisd wordt, bespaart men geld op benzine én is de last voor het milieu minder hoog. Bovendien blijken veel werknemers dit ook erg aantrekkelijk te vinden. In de praktijk blijken werknemers die flexibel werken ook veel gelukkiger te zijn in het werk dat ze doen. Ze genieten van een betere balans tussen werk en privé en hebben het meer naar hun zin op hun werkplek.

Efficiënter ondernemen

En last but not least: door te verduurzamen worden inefficiënte processen opgelost. Door de processen verder te verbeteren en efficiënter werk te leveren, kan er flink wat geld bespaard worden. Digitalisering is bijvoorbeeld een manier om niet alleen duurzamer, maar ook efficiënter te werk te gaan. Door meer dingen digitaal op te lossen en te communiceren, worden er lagere kosten gemaakt en zal de productiviteit hoger worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om papierloos te werken. Als er toch geprint moet worden, kan er ook voor duurzamere printers worden gekozen.