Hare Majesteit Koningin Máxima opent woensdagmiddag 11 september de ‘FirstBio2Shipping’- installatie bij afvalverwerker Attero in Wilp. In de installatie wordt biobrandstof gemaakt van biogas dat vrijkomt bij de vergisting van groente-, fruit- en tuinafval. Dit vloeibaar biogas, bio-LNG, wordt gebruikt als brandstof voor schepen en vrachtwagens.

Tijdens het plenaire programma is er een paneldiscussie over onder meer de productie van grondstoffen en energie uit afval en over de verduurzaming van de maritieme transportsector en zwaar wegtransport. Koningin Máxima spreekt met de deelnemers van de paneldiscussie en krijgt na de openingshandeling een rondleiding langs de verschillende onderdelen van de installatie. Medewerkers geven hierbij uitleg over de verwerking van het gft-afval, over de productie van biogas en van biobrandstof en over de vervanging van conventionele brandstoffen door schone brandstoffen.

Met de productie van bio-LNG uit biogas kan de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart- en wegtransportsector worden teruggedrongen en wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de sector. ‘FirstBio2Shipping’ is een samenwerking tussen Attero en Nordsol waarbij Attero zorgt voor het gft-afval als grondstof en de productie van biogas en Nordsol het biogas opwerkt tot bio-LNG en deze levert aan de scheepvaart- en wegtransportsector.

Attero verwerkt jaarlijks 3,6 miljoen ton afval tot grondstoffen en energie. Van gft-afval maakt het bedrijf groengas, compost en plastic. Metaal en drankpakken worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Van restafval worden warmte, elektriciteit, groengas en bouwstoffen gemaakt. Ook verwerkt Attero puin en vervuilde grond tot schone bouwstoffen.