De Autoriteit Financiële Markten (AFM) speelt een cruciale rol in het toezicht op de financiële en niet-financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Dit toezicht is essentieel voor het waarborgen van transparantie, betrouwbaarheid en eerlijkheid in de financiële markten. In deze blog gaan we dieper in op wat dit toezicht inhoudt, welke ondernemingen onder dit toezicht vallen en hoe de AFM haar bevoegdheden uitoefent.
Wat behelst het toezicht?
Het toezicht van de AFM op financiële en niet-financiële verslaggeving is gericht op het beoordelen of ondernemingen hun jaarrekeningen, halfjaarcijfers en andere rapportages conform de geldende wet- en regelgeving opstellen. Dit omvat de International Financial Reporting Standards (IFRS) voor financiële verslaggeving en, sinds boekjaar 2017 ook de niet-financiële informatie. Tot en met boekjaar 2023 volgens de NFRD en m.i.v. boekjaar 2024 de CSRD.
Het doel van dit toezicht is om de betrouwbaarheid en transparantie van financiële en niet-financiële informatie te waarborgen, zodat beleggers en andere stakeholders goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Voor niet-financiële informatie richt het toezicht zich op het verbeteren van de maatschappelijke transparantie en het bevorderen van duurzaam ondernemerschap.
Hoe houdt AFM toezicht?
Het toezicht van de AFM is risico-gericht en in toenemende mate data gedreven. Daarbij richt de AFM zich op de verslaggeving van de ondernemingen met het hoogste risico op fouten. Daarnaast oefent de AFM via het toezicht op accountants ook indirect toezicht op de CSRD-verslaggeving uit omdat de CSRD verslagen bij de controles van de AFM betrokken worden. Bevindingen uit deze onderzoeken kunnen als signaal dienen voor het toezicht op de niet-financiële verslaggeving (CSRD).
De AFM publiceert ieder najaar een brief met aandachtspunten voor de verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen. De onderwerpen die daarin worden genoemd hebben speciale aandacht van de AFM en zullen betrokken worden in haar onderzoeken[1].
Welke ondernemingen vallen onder dit toezicht?
Het toezicht van de AFM richt zich op beursgenoteerde ondernemingen. Dit zijn ondernemingen waarvan de aandelen of obligaties zijn genoteerd aan een gereglementeerde markt, zoals Euronext Amsterdam.
Beursgenoteerde ondernemingen moeten voldoen aan strenge eisen voor financiële rapportage en moeten tijdig en nauwkeurig rapporteren over hun financiële prestaties. Met de introductie van de CSRD is de niet-financiële rapportageplicht voor beursgenoteerde ondernemingen fors uitgebreid. Nu vallen alle beursgenoteerde ondernemingen, m.u.v. de micro-ondernemingen (bedrijven met minder dan tien werknemers) onder deze plicht.
Handhaving door de AFM
De Wet toezicht financiële verslaggeving (Wtfv) geeft de AFM de bevoegdheid om toezicht te houden op de verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen. De wet biedt de AFM verschillende handhavingsinstrumenten om te zorgen dat ondernemingen zich aan de regels houden. De AFM kan een mededeling aan ondernemingen geven waarin verzocht wordt om toekomstige verslaggeving aan te passen aan de regelgeving. Een zwaarder middel is een mededeling vergezeld van een aanbeveling. De onderneming moet dan met een persbericht naar buiten komen waarin melding wordt gemaakt van de onjuistheid in de verslaggeving. Tot slot kan de AFM de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam een herzieningsverzoek van de jaarrekening van een onderneming indienen.
Conclusie
Het toezicht van de AFM op de financiële en niet-financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen is van groot belang voor de integriteit en transparantie van de financiële markten in Nederland. Dit draagt bij aan het vertrouwen van beleggers en andere stakeholders in de financiële markten en bevordert een duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering.
[1] https://www.afm.nl/nl-nl/sector/actueel/2023/november/aandachtspunten-verslaggeving-2023#:~:text=Vanaf%201%20januari%202024%20zullen,het%20principe%20van%20dubbele%20materialiteit.
Dit is een tweede blog in een serie. Deze blogserie verkent de praktische uitvoering en toekomstige uitdagingen van de CSRD en de impact die deze wetgeving heeft op bedrijven en hun rapportageverplichtingen. We nodigen lezers uit om hun ideeën te delen in de reacties. Jouw inzichten zijn waardevol om samen de implementatie en handhaving van deze belangrijke wetgeving te verkennen.
Auteurs
Maaike Kamps, M&A advocaat bij Van Benthem & Keulen en heeft een bijzondere focus op ESG.
Mohamed El Harchaoui, onafhankelijk adviseur op het gebied van duurzaamheidsrapportage, audit en finance met o.a. ervaring als toezichthouder bij de AFM, accountant bij BDO en group controller bij USG People.
Paul van Ruiten, onafhankelijk adviseur en trainer en o.a. voormalig directielid van TNO en de DCMR Milieudienst Rijnmond.