Koninklijke Dekker opent een mega-batterijpark. In Vianen is een ruimte ingericht met twaalf megabatterijen. Hiermee wordt de energie van ruim 40.000 zonnepanelen die op de panden van het houtbedrijf liggen opgeslagen, te gebruiken wanneer de zon niet schijnt of te verhandelen op de onbalansmarkt. Op 13 september wordt het batterijpark officieel geopend.

Investering en vermogen

De twaalf batterijen hebben een totaalvermogen van zes MW en 13.2 MWh capaciteit. Dit houdt in dat als de batterijen op vol vermogen aanstaan, binnen twee uur en vijftien minuten van 0 naar 100% kunnen opladen en andersom. Koninklijke Dekker profiteert hiermee optimaal van eigen opgewekte stroom, helpt de regionale netbeheerder netcongestie voorkomen, en helpt op nationaal niveau om de balans te houden op de stroommarkten (EPEX en Onbalans).  Voor een optimale prijsbepaling maakt Koninklijke Dekker gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze algoritmes houden rekening met het weer, de energiemarkt en de elk kwartier veranderende beursprijzen.

Ambitie

“De ambitie van Koninklijke Dekker is om op een slimme manier in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien en om zo onze verantwoordelijkheid te nemen. Om dit grootschalig te realiseren hebben we samenwerking gevonden met innovatieve projectpartners,” vertelt Robbert Jan Dekker, CEO van Koninklijke Dekker.

Partners

De partners bij dit project zijn CES/Exide (batterijsystemen), Edmij (AI-algoritmes voor handel op de energiebeurs), Unica (trafo’s en bekabeling) en Spectral (connectiviteit en aansturing). Zij zijn allen gespecialiseerd in grootschalige energieopslag.