DIFFER en Toyota ontwikkelen een unieke reactor om met behulp van zonlicht COշ uit de lucht op te vangen en efficiënt op te slaan. Een uitvinding die aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van COշ-emissies. In de zomer van 2024 presenteerde Toyota een prototype van het ‘COշ-afvangapparaat’ tijdens een evenement in Parijs.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut DIFFER en Toyota werken in het kader van de energietransitie sinds 2016 samen aan oplossingen voor COշ-reductie, zoals de productie van waterstof met behulp van zonlicht en water. Geïnspireerd door het werk aan waterstof is het concept uitgebreid met de juiste aanpassingen op apparaatniveau om COշ uit de atmosfeer te halen en op te slaan, met zonlicht als drijvende kracht.

Combinatie van twee technologieën

Mihalis Tsampas is groepsleider van Catalytic and Electrochemical Processes for Energy Applications bij DIFFER en leider van dit onderzoek. Hij legt uit dat uit de lucht halen van COշ een energieverslindend proces is. De nieuwe reactor van DIFFER en Toyota combineert op inventieve wijze lichtondersteunde processen en membraantechnologie die het proces vereenvoudigen in één apparaat en ook belooft de efficiëntie te verhogen.

Tsampas: “Het concept is gebaseerd op lichtabsorberende materialen en foto-elektrochemische membraanreactoren. Deze werken op zonlicht en vangen COշ op uit de atmosfeer, transporteren het vervolgens naar specifieke compartimenten, waar het wordt opgeslagen voor verder gebruik. De uitvinding is gebaseerd op in overvloed beschikbare materialen en componenten, en heeft dus een hoog exploitatiepotentieel.”

Volgens Tsampas is de combinatie van de twee technologieën nog nooit eerder gedemonstreerd. Toepassingen van de reactor zijn ook denkbaar in de industrie, omdat deze bijdragen aan de doelstelling van negatieve COշ-uitstoot. Tsampas: “Een volgende stap zou kunnen zijn dat een deel van de opgeslagen COշ omgezet wordt in nieuwe brandstoffen of chemicaliën.”

DIFFER en Toyota

DIFFER is er trots op samen met Toyota technologie te ontwikkelen die kan bijdragen aan het versnellen van COշ-reductie. Toyota financierde het onderzoek en de rechten op de uitvinding liggen bij zowel DIFFER als Toyota. “Bovendien laat DIFFER hiermee zien dat de onderzoekers bij ons instituut ook werken aan technologie die leidt tot toepassingen met impact in de maatschappij”, zegt Tsampas.

Foto: Close-up foto-elektrochemische cel – foto: DIFFER / Bram Lamers

 

Conceptuele weergave van de werking van het ‘afvangapparaat’ (Toyota Motor Europe)