De stijgende kosten van het elektriciteitsnetwerk worden vaak gezien als een bedreiging voor de Nederlandse industrie. Toch kunnen deze kostenstijgingen juist belangrijk zijn voor de hervorming van onze economie, op weg naar een duurzame toekomst.

Het elektriciteitsnet moet sterk worden uitgebreid en vernieuwd om te voldoen aan de eisen van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze kosten zijn noodzakelijk om de klimaatdoelen te behalen.

De energie-intensieve industrieën, zoals de chemische en metaalindustrie, behoren tot de grootste vervuilers in ons land. Door hen meer te laten bijdragen aan de kosten van de energietransitie, spelen ze een belangrijke rol in de financiering van de nodige uitbreidingen en moderniseringen van ons elektriciteitsnet.

Voordelen op lange termijn

Het risico van hogere netwerkkosten is dat vervuilende bedrijven Nederland verlaten. Dat is natuurlijk pijnlijk voor de economie en werkgelegenheid. Op korte termijn gaan arbeidsplaatsen verloren. Maar de voordelen op lange termijn wegen zwaarder: een schoner milieu, minder CO₂-uitstoot en een gezondere samenleving.

Door de druk op de vervuilende industrieën te verhogen, stimuleren we investeringen in schonere technologieën en trekt Nederland mogelijk nieuwe, duurzamere bedrijven aan. Zo kan de economie hervormen tot innovatie en duurzaamheid.

De samenleving heeft te lang de verborgen kosten van vervuiling gedragen; nu is het tijd om deze industrieën hun eerlijke aandeel te laten betalen.

Naïma Kassem, adviseur en senior manager in de energiesector bij Windkracht5