Recent hebben Arthona en Vimak gezamenlijk een event georganiseerd over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in de bouwsector. Bouwbedrijven werden geïnformeerd over wat CSRD nou precies inhoudt en wat het voor hen concreet betekent. Het volledige event is in deze video terug te zien:
CSRD binnen de bouwsector
Op basis van de CSRD moeten ook bouwbedrijven vanaf een bepaalde omvang jaarlijks rapporteren over hun inspanningen op het gebied van milieubescherming, werknemersbehandeling en bedrijfsvoering. De ESRS standaarden dienen hierbij als richtlijn.
Materiële thema’s
Op basis van de CSRD moet er gerapporteerd worden over materiële duurzaamheidsthema’s. Dit kan op basis van materiële thema’s die spelen binnen de bouwbranche, in combinatie met materiële thema’s die worden vastgesteld bij het stakeholderonderzoek en bedrijfsmodel. Uiteindelijk worden de materiële thema’s definitief vastgesteld bij de dubbele materialiteitsanalyse en vervolgens verwerkt in een duurzaamheidstrategie. Materiële thema’s die binnen de bouwsector spelen op basis van diverse jaarverslagen van grotere bouwondernemingen zijn:
- Energieneutraal bouwen
- Natuurlijk inclusief en klimaatadaptief bouwen
- Circulair bouwen
- Gezonde leefomgeving
- Veilig werken
- Toekomstbestendig bouwen
- Risicobeheersing & procesverbetering
- Financiële gezondheid
- Inzetten van slimme technologie
- Mensenrechten en werkomstandigheden in de keten
- Eerlijke, integere en transparante bedrijfsvoering
- Co-creëren met ketenpartners
- Ontwikkeling en welzijn medewerkers
- Klantgerichte dienstverlening
- Privacy en cybersecurity
- Diversiteit gelijkheid en inclusief
Wanneer ben je CSRD-plichtig?
Bedrijven die aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoen, zijn CSRD-plichtig: ≥250 werknemers, meer dan €50mln omzet en meer dan €25mln aan totale activa.
Maar ook voor bedrijven die niet CSRD-plichtig zijn is het relevant. De CSRD richt zich op de totale waardeketen van een bedrijf. Dit betekent dat een bedrijf dat CSRD-plichtig is alle bedrijven waarmee zij samenwerken in hun keten gaan beoordelen. Voor kleinere bedrijven kan dit betekenen dat ze vragen krijgen van CSRD-plichtige bedrijven waarmee ze zakendoen en dat deze bedrijven eisen gaan stellen op het gebied van ESG.
Event CSRD
Tijdens het event werden bouwbedrijven en bouw-gerelateerde bedrijven geïnformeerd over CSRD en de gevolgen van de invoering van CSRD voor hun onderneming. Arthona en
Vimak hebben beide verschillende bedrijven uit de bouwsector in hun portfolio. De combinatie van de aanwezige kennis en expertise op het gebied van CSRD-strategie en data inzichten zorgt ervoor dat bouwbedrijven uitstekend kunnen worden geïnformeerd en geadviseerd over CSRD en dat bedrijven efficiënt en pragmatisch kunnen worden geholpen bij het implementeren van CSRD in hun organisatie. Dit draagt bij aan het toekomstbestendig maken van de bouwbedrijven.
Arthona x Vimak
Arthona is een adviesbureau op het gebied van CSRD. Arthona begeleidt bedrijven bij het integreren van duurzaamheid in de kern van de onderneming waardoor de onderneming voldoet aan wet- en regelgeving, de onderneming duurzame investeringen kan doen met behulp van relevante subsidies en financieringen en waardoor de onderneming toekomstbestendig kan ondernemen met een duurzaam verdienmodel.
Vimak is de specialist op het gebied van het ontsluiten, vastleggen en rapporteren van data. Vimak zorgt ervoor dat data in het kader CSRD kunnen worden bijgehouden, verwerkt en gerapporteerd volgens de vereisten. De CSRD-inzichten worden gecombineerd met gebruikelijke management inzichten, zodat de organisatie strategische (duurzame) KPI’s kan behalen. Samen zorgen Arthona en Vimak ervoor dat bedrijven voldoen aan de verplichtingen in het kader van CSRD.
Binnenkort: CSRD event voor de maakindustrie
Na het succesvolle event voor bedrijven uit de bouwsector verzorgen Arthona en Vimak medio oktober eenzelfde event, dit keer gericht op de maakindustrie. Heb je een bedrijf binnen de maakindustrie en ben je op zoek naar meer informatie en concrete handvatten waarmee je aan de slag kunt met CSRD? Hou dan de LinkedIn pagina’s van Arthona en Vimak in de gaten!