Burgers’ Zoo maakt efficiënt gebruik van deze periode van zomerhitte. Het zonnepark van Burgers’ Zoo genereert per jaar 700.000 kilowattuur aan energie, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 280 vierpersoonshuishoudens. Overtollige warmte in de zomer wordt dankzij een warmte-koudeopslag (WKO) bewaard voor gebruik in de winter. Bij de dieren is er extra aandacht voor (drink)water en verkoelingsmogelijkheden.

Extra aandacht voor (drink)water dieren

Bij het ontwerp en de inrichting van de dierenverblijven wordt uiteraard rekening gehouden met alle (extreme) weertypen die zich in Nederland voor kunnen doen. Zo is er genoeg schaduw en zijn er waterpartijen waar de dieren kunnen afkoelen.

Bij extreme zomerhitte hebben de dierverzorgers extra aandacht voor de (drink)watervoorziening. Bij diverse diersoorten wordt water ingezet als verkoeling. Zo werden de olifanten door de dierverzorgers getrakteerd op een extra verfrissende douche, de zwartvoetpinguïns konden, naast hun standaard waterpartij, ook genieten van een verkoelende sproeier en de Maleise beren genoten van heerlijk bevroren fruit.

Zonnepark genereert jaarlijks 700.000 kilowattuur aan energie

Burgers’ Zoo heeft 2240 zonnepanelen op het dak van het Safari Meeting Centre geïnstalleerd, waarmee jaarlijks 700.000 kilowattuur aan energie wordt opgewekt, vergelijkbaar met het jaarverbruik van 280 vierpersoonshuishoudens. We gebruiken deze duurzame energie onder meer voor het verwarmen van de Mangrove en andere ecodisplays in het park.

Overtollige warmte opslaan voor later gebruik

Op warme zomerdagen ontstaat een overschot aan warmte om ecodisplays als de Bush, Ocean en Mangrove op de gewenste temperatuur te houden. Burgers’ Zoo slaat die overtollige warmte in de zomer op in de bodem met behulp van een warmte-koudeopslag (WKO). In de winter wordt de opgeslagen warmte gebruikt om de gebouwen te verwarmen. Omgekeerd wordt in de winter overtollige koude opgeslagen voor gebruik in de zomer.