Energiemanager

  • Dienstverband
  • Luttelgeest

Hoogweg Paprikakwekerijen

Als je houdt van verantwoordelijkheid, beslissingen durft te nemen, alles wilt leren over duurzame energie in de glastuinbouw en je enthousiast wordt van de ‘green’ deal, dan is dit is een functie voor jou! Interesse gewekt? Dan gaan wij graag met jou in gesprek!

Hoogweg Paprikakwekerijen teelt en verwerkt haar paprika’s op een efficiënte, duurzame en milieuvriendelijke wijze tot een gezond en kwalitatief mooi product. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een organisatie met 160 hectare glas, met vestigingen in de Noordoostpolder en Nootdorp, waar in moderne kassen paprika’s geteeld worden. De paprika’s worden grotendeels verpakt in de paprikamix (het bekende stoplicht: rood-oranje-groen-geel) voor supermarkten in Nederland en andere Europese landen.

Dagelijks worden de paprika’s van de verschillende vestigingen in de verwerkingshal gesorteerd en verpakt. Hoogweg Paprikakwekerijen kan in het hoogseizoen – eind maart tot begin november – dagelijks rekenen op de inzet van ongeveer 550 betrokken medewerkers. De wintermaanden staan in het teken van de teeltwisseling en de voorbereiding van het volgende seizoen.

Door de huidige schaalgrootte kan Hoogweg Paprikakwekerijen op een efficiënte en duurzame manier gezonde paprika’s telen en verpakken. Hiervoor maakt men gebruik van diverse duurzame energiebronnen: een aardwarmte-installatie, een moderne biomassa-installatie, zonnepanelen, warmtepompen en WKK’s.

Functie

Als Energiemanager houd je continue de ontwikkelingen op de energiemarkt in de gaten

Met de keuzes die jij gaat maken zorg je voor het beste resultaat: het duurzaam en zo efficiënt mogelijke verwarmen van de kassen! Wanneer worden de WKK’s – warmtekrachtkoppelingen – ter beschikking gesteld om noodvermogen te leveren aan het landelijk netwerk? Hoe verhoudt de gasprijs zich met de verkoopprijs van elektriciteit? Of is de inkoopprijs voor elektriciteit zo hoog dat het rendabeler is om dit zelf op te wekken? Hierbij zorg je altijd voor voldoende warmtevoorraad om de kassen te verwarmen.

Met een teeltoppervlakte van 160 hectare verdeeld over 14 locaties is het beheersen van het energiemanagement en de bijbehorende kosten een hele uitdaging. Worden de kassen met alleen aardwarmte verwarmd? Dan zal er extern CO2 ingekocht moeten worden. Dit wordt toegepast in de kas om de planten goed te laten groeien. Wordt de biomassa-installatie ingezet? Dan heb jij ervoor gezorgd dat er voldoende brandstof beschikbaar is. Bij verschillende leveranciers wordt deze biobrandstof van houtsnippers (snoeihout & afvalhout) ingekocht. Deze inkoop organiseer jij ook, samen met de operator van de biomassa-installatie.

 

Meer informatie/solliciteren: www.ceresgreen.nl.