Strateeg Public Affairs Statiegeld en Circulaire Economie

  • Dienstverband
  • Utrecht

Fair Resource Foundation

Denk je ook dat we met minder grondstoffen en minder afval een mooiere samenleving kunnen creëren? En zoek je een werkplek waar je direct invloed kan uitoefenen op beter overheidsbeleid? Dan is deze vacature iets voor jou!

Je zal werken aan het beïnvloeden van het (inter)nationale beleid rond grondstoffen, afval en vervuiling. Fair Resource Foundation lobbyt onder andere voor het verminderen van de grondstoffenconsumptie, het uitbannen van fossiel plastic in 2040, en het verduurzamen van verpakkingen, textiel en elektrische apparaten.

Het belangrijkste milieudossier waar je aan zal werken gaat over het verbeteren van de  implementatie van statiegeld in Nederland. Sinds kort zit er statiegeld op kleine plastic flessen en blikjes. Hoewel statiegeld een goede milieumaatregel is waar Fair Resource Foundation zich hard voor heeft gemaakt, loopt het in de praktijk nog niet goed. Dat komt door slechte wetgeving en een ondermijnende lobby van een deel van het bedrijfsleven. Je werkt mee aan het verbeteren van de regelgeving en zet daarvoor initiatieven op. De overige werkzaamheden worden in overleg met elkaar vastgesteld.

Wie zijn wij?

Fair Resource Foundation is een ambitieuze NGO met een groene missie. We hebben als doel grondstoffengebruik te verminderen, zodat die binnen de draagkracht van de aarde en haar ecosystemen past. Op Nederlands, Belgisch en Europees niveau zetten we ons in via beleidsbeïnvloeding, systeemanalyse, het aanjagen van debat, het bouwen van coalities en uitvoeren van onderzoek. Enkele van onze succesvolle initiatieven zijn onder andere de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen en blik en het verminderen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. In ons beleidsplan lees je onze plannen voor de komende jaren.

Het gaat ons om impact maken. We willen concrete veranderingen zien en we zoeken telkens naar slimme invalshoeken om dat te bereiken. Als het moet dan pakken we bedrijven aan, en waar het kan, zetten we in op samenwerkingen.

We zijn op dit moment met een team van 9 en we zijn gevestigd in Utrecht in het UCo-pand waar meerdere duurzame organisaties zich verzamelen in een community. Tot voor kort gingen we door onder de naam Recycling Netwerk Benelux.

Wat ga je doen?

  • Je geeft uitvoering aan de strategie rond statiegeld in Nederland om het huidige systeem effectiever te maken. Er is uiteraard ook gelegenheid om de strategie in overleg bij te sturen.
  • Samen met je collega’s werk je aan plannen om onze doelstellingen op de politieke agenda te krijgen. Je volgt daarvoor de politieke agenda op, analyseert beleid, en formuleert voorstellen voor duurzamer beleid.
  • Je werkt aan ondersteunende strategieën om milieubeleid te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een onderzoek, het opzetten van een campagne, of het vormen van een coalitie.
  • Je neemt deel aan het publieke debat via LinkedIn, opiniestukken, X en andere media. Je volgt het nieuws op de voet. Je treedt tevens als woordvoerder op voor jouw projecten.
  • Je bouwt een netwerk op met stakeholders uit het bedrijfsleven, overheid, politiek, NGO’s en media.
  • Onderdeel van het werk is het vinden van financiering voor de plannen waar jij en Fair Resource Foundation aan werken.

Beoogde startdatum: oktober 2024

Meer informatie/solliciteren: fairresourcefoundation.org.