Overweeg je om de komende tijd jouw bedrijfspand (verder) te verduurzamen? Bijvoorbeeld om aan de huidige milieu-eisen te voldoen? Klanten jouw duurzame karakter te tonen of simpelweg je energierekening te verlagen? Dan ben je vast benieuwd waar je dan precies kunt beginnen. Hoe pak je dit nu zo slim mogelijk aan? Waar moet je allemaal aan denken? In dit artikel zetten we de handigste tips en belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Weet welke duurzaamheidsmaatregelen al getroffen zijn

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welke duurzaamheidsmaatregelen nu al getroffen zijn. Wat is bijvoorbeeld het huidige energielabel? Kun je spreken van een duurzaam pand of valt er nog heel veel winst te behalen? En – als er al duurzaamheidsmaatregelen getroffen zijn – waar is eventueel dan nog ruimte voor verbetering? Het is belangrijk dat je hiervan al op de hoogte bent, zodat je precies weet wat je nog kunt doen en waar je het beste kunt starten. Er zijn tegenwoordig verschillende adviseurs die bedrijven helpen bij het verduurzamen van hun pand. Het kan nooit kwaad om vrijblijvend een gesprek aan te knopen.

Duurzaamheidsmaatregelen voor de basis van het gebouw

Kijk eerst eens naar de basis van het gebouw. Waar kan je hier extra verduurzamen? Denk bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen zoals het plaatsen van duurzame kunststof kozijnen in combinatie met isolatieglas. Zo voorkom je warmteverlies en is het makkelijker om de temperatuur in het gebouw stabiel te houden en de energierekening te verlagen. Je kunt ook overwegen om andere manieren voor het opwekken van energie te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.  Mogelijk kom je dan ook in aanmerking voor een zogenaamde SDE++ subsidie. Deze kun je aanvragen indien je energie opwekt middels zonnepanelen.

Laat je inspireren door andere duurzame bedrijven

Het kan nooit kwaad om te leren van anderen. Vaak ontdek je hierbij methodes waar je zelf nog nooit eerder over nagedacht hebt. Je kunt je laten inspireren door andere bedrijven om nieuwe duurzaamheidsmaatregelen uit te proberen. Velen delen ook hun verhalen online of tonen dit op hun website. Zo ontdek je welke mogelijkheden er allemaal zijn en op welke manier ook jij je steentje kunt bijdragen aan het milieu en je duurzame karakter kunt tonen.

Onderzoek de financiële mogelijkheden

Het verduurzamen van een bedrijfspand kost in veel gevallen geld. Soms vraagt het zelfs om het doen van flinke investeringen. Maar wat als je financieel gezien niet in staat bent om nu al zulke maatregelen te treffen? Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je het verduurzamen uit moet stellen. Soms heb je zelfs geen keus. Je voldoet dan niet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan een bedrijfspand. De overheid doet er alles aan om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun pand. Bijvoorbeeld middels subsidies, maar ook doordat ze de voorwaarden met betrekking tot lenen versoepelen als het gaat om duurzaamheidsmaatregelen. Een lening is in dit geval geen slechte keus. In de meeste gevallen verdien je je investering immers vanzelf terug.

Onderzoek daarom gerust of het ook voor jou mogelijk is om een aantrekkelijke lening af te sluiten. Meestal zijn er speciale opties beschikbaar voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lage rente of de mogelijkheid om boetevrij eerder af te lossen. Hierdoor is verduurzamen voor elke ondernemer mogelijk en wordt dit ook voor alle ondernemers een stuk aantrekkelijker.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bespreek deze dan met een financieel adviseur of bespreek je plannen met je boekhouder of accountant. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.