Recent is er onderzoek gedaan door de EFRAG en de Boston Consulting Groep naar de initiële geobserveerde praktijken van de implementatie van de European Sustainability Reporting Standards (hierna: ESRS). De bevindingen bieden waardevolle inzichten van achtentwintig grote Europese ondernemingen uit diverse sectoren en belichten hun benaderingen en uitdagingen in deze cruciale overgangsperiode. In dit artikel geef ik een korte samenvatting van de belangrijkste conclusies.

Omarmen van double materiality assessment

De double materiality assessment (hierna: DMA) blijkt een cruciaal onderdeel te zijn in de afstemming met ESRS-standaarden. De meeste ondernemingen erkennen het strategische belang van een op bewijs gebaseerde DMA, waarbij zowel kwantitatieve datapunten als kwalitatieve inzichten van interne experts en stakeholders worden geïntegreerd. Deze uitgebreide aanpak zorgt niet alleen voor voldoen aan nalevingsvereisten, maar zorgt er ook voor dat ESG-prioriteiten worden afgestemd op bedrijfsstrategieën, wat een holistisch beeld van materiële ESG-onderwerpen garandeert.

Belangrijkste inzichten:

– Ongeveer 85% van de onderzochte ondernemingen is van plan ESG-rapportage en DMA-uitkomsten in hun bedrijfsstrategie op te nemen.

– Ongeveer 70% van de onderzochte ondernemingen heeft een objectieve, op bewijs gebaseerde DMA geïnitieerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse databronnen en input van stakeholders.

Aanpakken van datapunten en datacomplexiteit

Data-integratie blijkt een van de grootste uitdagingen, waarbij veel ondernemingen de uitkomsten van de DMA nog niet volledig in hun datapuntanalyse hebben opgenomen. Het gebruik van Implementation Guidance 3 (hierna: IG 3) is wijdverbreid en helpt bij het uitvoeren van de gap-analyse en de voorbereiding op digitale tagging-taxonomie. De complexiteit van dataretrieval blijft echter bestaan, waarbij 80% van de ondernemingen dit als een groot obstakel beschouwt.

Belangrijkste inzichten:

– 95% van de onderzochte ondernemingen maakt gebruik van IG 3 voor gap-analyse.

– 75% van de onderzochte ondernemingen past de gefaseerde optie voor datapunten toe, terwijl 40% informatie-materialiteit op datapunt niveau toepast.

Verfijnen van waardeketenanalyse

Naast data-integratie blijkt de waardeketenanalyse een andere grote uitdaging in de ESRS-implementatie. Ondernemingen werken aan een gedetailleerdere mapping van hun waardeketens en moeten verder gaan dan tier 1-relaties om bredere upstream- en downstream-interacties in kaart te brengen. Deze gedetailleerde aanpak is essentieel voor een grondige beoordeling van impacts, risks en opportunities (IRO’s).

Belangrijkste inzichten:

– 90% van de onderzochte ondernemingen is bezig met het verfijnen van hun waardeketenmapping.

– 45% van de onderzochte ondernemingen heeft al een meer gedetailleerde mappingbenadering aangenomen, met als doel een uitgebreide zichtbaarheid van de waardeketen.

Evoluerende organisatorische benaderingen van ESG-rapportage

De overgang naar de CSRD heeft geleid tot een vernieuwde organisatorische aanpak van ESG-rapportage, waarbij de samenwerking tussen afdelingen wordt versterkt en extra middelen aangewend worden. De meeste ondernemingen passen robuuste datakwaliteitscontroles toe die veel weg hebben van, en vergelijkbaar zijn met de financiële rapportage, en voorzien de noodzaak van IT-transformatie om deze processen te ondersteunen.

Belangrijkste inzichten:

– Alle onderzochte ondernemingen zorgen voor een intensieve samenwerking tussen afdelingen op het gebied van ESG.

– 90% van de onderzochte ondernemingen heeft datakwaliteitscontroles geïmplementeerd en 85% erkent de noodzaak van IT-transformatie.

Conclusie

De initiële fase van ESRS-implementatie benadrukt zowel de vooruitgang als de uitdagingen waarmee ondernemingen worden geconfronteerd. Hoewel het traject ingewikkeld is, bieden de voorlopige geobserveerde praktijken een goede basis voor verdere verfijning en verbetering.

Het volledige rapport is hier te downloaden (pdf)

Pim Pijpers, Consultant ESG | Sustainability Reporting Expert