Ondernemers hebben op verschillende manieren de mogelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere, schonere wereld. Denk aan het reduceren van interne reststromen, de investering in zonnepanelen op het dak van hun magazijn of werkplaats, een elektrificatie van het eigen wagenpark, enzovoorts. Een andere optie: het verkleinen van het kantoor. In de huidige tijd werken steeds meer collega’s vanuit huis, wat een eigen kantoor minder noodzakelijk maakt. Heb jij een beeld van het aantal werkplekken dat dagelijks ongebruikt blijft? Een goede eerste stap is de investering in een werkplek reserveringssysteem voor collega’s. Het gebruik van zo’n systeem biedt verschillende voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Dit artikel vertelt je er meer over. 

Voordelen van reserveringssystemen voor werkplekken en vergaderzalen

Het gebruik van een reserveringssysteem voor werkplekken maakt dat je inzage krijgt in het aantal bureaus dat dagelijks gebruikt wordt door medewerkers. Op basis van deze data kun je doordachte beslissingen nemen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het verkleinen van het kantoor ten behoeve van de duurzaamheid in je manier van werken. Niet alleen vanuit een duurzaamheidsoogpunt is het interessant om het kantoor te verkleinen, wanneer uit data blijkt dat het aantal ongebruikte werkplekken gedurende een gemiddelde werkdag groot is. Denk ook aan de kostenbesparing die deze wijziging tot gevolg kan hebben. Het maakt dat je de investering in een reserveringssysteem snel terugverdient.

Reserveringssysteem kan werkgeluk personeel vergroten 
Tegelijkertijd helpt een reserveringssysteem voor werkplekken, maar zeker ook een vergaderruimte reserveringssysteem frustraties bij werknemers te voorkomen. Zij weten op voorhand of er een vergaderzaal beschikbaar is en kunnen deze reserveren voor hun brainstormsessie, een plenair overleg, enzovoorts. Op deze manier draagt het gebruik van een reserveringssysteem voor vergaderzalen bij aan het werkgeluk van je personeel. Het is vervelend wanneer er geen ruimte beschikbaar is als zij op kantoor aankomen.

Eenvoudig te implementeren moderne software

Deze reserveringssystemen voor werkplekken en vergaderzalen zijn eenvoudig te implementeren binnen het IT-landschap van de eigen organisatie. Kijk hierbij ook eens naar de integraties die geboden worden vanuit een dergelijke tool. Maakt jouw organisatie gebruik van Microsoft Teams of bijvoorbeeld Google Workspace? In dat geval is het prettig om een integratie met het vergaderzaal reserveringssysteem op te kunnen zetten, zodat je de beschikbaarheid van vergaderruimtes direct kunt bekijken. Dat bespaart tijd en is gebruiksvriendelijk! Veel van deze systemen zijn met elkaar te combineren. Zo reserveer je vanuit één applicatie een werkplek en vergaderzaal.