Concordia Damen kondigt met trots haar nieuwe contract aan met een Zwitserse luxe riviercruiserederij voor de levering van haar hypermoderne River Cruise 135. Dit in eigen huis ontworpen schip is een stap voorwaarts in duurzaam rivier cruisen zonder af te doen aan luxe. Het schip heeft de Green Award Gold Standard.

Het nieuwe schip heeft onder meer hybride voortstuwing voor minder uitstoot en brandstofverbruik, stevige isolatie, lasergestuurde ventilatie en milieuvriendelijke materialen voor de uitrusting.  Het luxe interieur – ontworpen volgens duurzame scheepsbouwprincipes – en de focus van de werf op het integreren van geavanceerde technologieën, laat het streven van Concordia Damen zien om aan de hoogste prestatie- en passagierstevredenheidsnormen te voldoen en zich aan te passen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen voor riviercruises.

Dat is ook een van de redenen waarom de scheepswerf heeft besloten om deze schepen op voorraad te bouwen; het volgende schip bevindt zich al in het beginstadium. Nadat het casco is voltooid, kan de cruiser natuurlijk op vele manieren worden aangepast aan de behoeften en wensen van de individuele klant.

Johan Muilenburg, Projectmanager bij Concordia Damen, zegt: “We zijn zeer in onze nopjes om samen te morgen werken met deze toonaangevende Zwitserse operator. Dit contract onderstreept dat wij zijn toegewijd aan milieuvriendelijke praktijken en kwalitatieve scheepsbouw en dat zijn niet alleen woorden! Eigenaren en exploitanten van cruiseschepen zijn van harte welkom om onze werf te bezoeken en met eigen ogen te zien wat dit in de praktijk betekent. Eén van de kenmerken die mij persoonlijk het meest aanspreekt, is het feit dat we zonnepanelen in de reling hebben geïntegreerd die helpen bij het opladen van het accusysteem. Een ander is dat we hebben bewezen dat dit ontwerp aanzienlijk minder vermogen nodig heeft om onder normale omstandigheden te varen – een echte brandstof- en kostenbesparing. We zijn onze klant dankbaar en erg blij met dit contract. Na de A-Rosa Sena bewijst deze nieuwe ‘135’ dat we echt een plaats hebben veroverd in de riviercruisemarkt; de duurzame cruisemarkt om precies te zijn.”

Belangrijkste kenmerken:

  • Hybride aandrijfsysteem: de nieuwe River Cruise 135 wordt uitgerust met dieselelektrische aandrijving met smart peak shaving, een systeem dat wordt geleverd door jarenlange partner en systeemintegrator Oechies, en dat dieselelektrische en batterijtechnologie combineert voor optimale efficiëntie en een minimale impact op het milieu.
  • Duurzaam ontwerp: het schip is gebouwd volgens de Green Award Gold Standard, met hoge isolatie, lasergestuurde ventilatie en het gebruik van milieuvriendelijke materialen.
  • Lage diepgang: ontworpen om (langer) in ondiep water te kunnen varen, waardoor het mogelijk is om langer te blijven varen tijdens laagwaterperiodes en consistente vaarschema’s te garanderen.
  • Geavanceerde technologie: Triton, de bekroonde IoT-oplossing van Damen Shipyards voor datagestuurde efficiëntie, monitoring op afstand en voorspellend onderhoud, zorgt voor extra operationele betrouwbaarheid en een lager brandstofverbruik van de CDS 135.
  • Luxe voorzieningen: ruime hutten, energievriendelijke HVAC-systemen, aanpasbare interieurs en speciale ruimtes voor de bemanning zorgen voor een comfortabele en plezierige ervaring voor zowel gasten als bemanning. Voor de laatste is er zelfs een apart achterdek, inclusief een messroom naast het open dek.
  • Warmte(terug)winningssystemen: het cruiseschip heeft één systeem dat draait op het koelwater van de motor en dat het centrale verwarmingssysteem bedient, en een tweede ‘heat recovery’ systeem dat in het HVAC-systeem is geïntegreerd met zowel een modulair gebouwde koelinstallatie (‘chiller plant’) als een energiebesparend koelsysteem.