De Rechtbank Noord-Holland heeft het besluit over de natuurvergunning voor aanleg van een zogenaamd “kunstduin” op het terrein van Tata Steel vernietigd. Dit kunstduin is bedoeld als opslag voor staalslakken, een afvalproduct bij de productie van staal op het terrein van Tata Steel.

Giftige stoffen

Stichting Duinbehoud had beroep aangetekend tegen het besluit van de provincie Noord-Holland voor de natuurvergunning vanwege de risico’s voor verontreiniging van de bodem door chroom (IV). Chroom (VI) staat bekend als giftig en kankerverwekkend. Deze giftige stof kan ontstaan in de afvalberg van staalslakken als gevolg van chemische reacties en uitspoelen naar het grondwater. Dit vormt weer een risico voor het naastliggende Natura 2000 gebied.

Vergunning vernietigd

De rechtbank is van oordeel dat de afgegeven natuurvergunning onvoldoende zekerheid biedt ter voorkoming van verontreiniging van het grondwater en heeft daarom de vergunning vernietigd.

Aanvullend onderzoek

De rechtbank heeft in haar uitspraak over de natuurvergunning bepaald, dat er aanvullend onderzoek moet worden uitgevoerd en er aanvullende maatregelen moeten worden getroffen. Deze aanvullende maatregelen moeten voorkomen dat chroom (VI) in het grondwater terecht kan komen.

 

Reactie Tata Steel (d.d. 29-7-2024)

“De rechtbank is van oordeel dat de afgegeven natuurvergunning onvoldoende zekerheid biedt ter voorkoming van verontreiniging van het grondwater en heeft daarom de vergunning vernietigd” staat in bovenstaand persbericht van Stichting Duinbehoud. Dit is feitelijk onjuist. De rechter heeft de natuurvergunning, die we in mei 2021 hebben verkregen, niet vernietigd. Er is een extra voorwaarde aan de vergunning gekoppeld. Dat is nu het juridisch kader waar wij ons aan moeten en zullen houden.

Tata Steel wil graag een kunstduin realiseren om stof- en geluidhinder te verminderen. Ook vergroten we de landschappelijke kwaliteit met dit aan te leggen, natuurlijk ogend duin. Staalslak is hiervoor een geschikt product, omdat dit als gecertificeerde bouwstof kan worden ingezet, waardoor wij geen nieuwe grondstoffen hoeven in te zetten.