Bananenschillen, groente, snijafval of pizzaresten: nog altijd belandt ontzettend veel voedsel in de afvalbak, terwijl al dit afval een bron van energie kan zijn. Bijvoorbeeld door dit in te zetten om duurzame energie op te wekken. Om dit voor bedrijven mogelijk te maken, gaat PreZero nu BioTransformers van Circ inzetten. Daarmee kunnen bedrijven schone energie uit hun eigen organische afval genereren. Zo kunnen zij hun CO2-voetafdruk verkleinen, aanzienlijk op hun energierekening besparen en inzicht krijgen in hoe zij voedselverspilling kunnen voorkomen.

Wereldwijd wordt bijna een derde van al het voedsel weggegooid; in Nederland belandt ongeveer een kwart van alle groente-, fruit- en etensresten (GFE of swill) bij het bedrijfsafval. Dat is verspilling van waardevolle grondstoffen.

Om bedrijven die meer dan dertig kilo aan GFE per dag produceren, te ondersteunen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, gaat PreZero biovergisters inzetten. “Voedselresten kunnen als kostbare grondstof heel goed worden ingezet voor het opwekken van duurzame energie”, vertelt Femke Hendriks, Directeur Material Resource Management van PreZero Nederland. “Met de BioTransformers van Circ gaan we onze klanten helpen om op een slimme, milieubewuste manier schone energie uit hun organische reststromen te halen. Een extra voordeel is dat de BioTransformer de voedselresten op locatie verwerkt. Dat maakt het plaatsen en transporteren van GFE-containers overbodig en dat levert extra CO2-reductie op.”

Van groente-, fruit- en etensresten naar biogas en elektriciteit

Met behulp van moderne technologie, software en AI heeft Circ een slimme en kleinschalige biovergister ontwikkeld die groente-, fruit- en voedselresten omzet in biogas en/of elektriciteit. De installatie functioneert in feite als de spijsvertering van een koe: van ‘vullen’ en ‘kauwen’ naar ‘verteren’ en ‘duurzame output’. Tijdens het vullen worden alle GFE-stromen gewogen en geanalyseerd om elke fase van de vergisting te optimaliseren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten voedsel om een goed beeld te krijgen van de inhoud. De BioTransformer gebruikt versterkte stalen tanden om al het GFE vervolgens te ‘kauwen’ en verkleinen om het mengen te maximaliseren. Al dit versnipperde materiaal vermengt zich met water om het verder af te breken voordat het wordt ‘verteerd’. De reactor is de ‘buik’ van de machine: hier wordt een reeks bacteriën gebruikt die het GFE afbreken en verteren. Tijdens de laatste stap wordt de output gefilterd waarna het biogas direct kan worden gebruikt om te verwarmen, te koken of om er duurzame elektriciteit van te maken.

Meten is weten

De biovergisters worden tijdens dit hele proces geholpen door kunstmatige intelligentie. Het vergistingsproces verloopt volledig computergestuurd en dankzij AI verbetert het systeem zijn eigen prestaties voortdurend. Zo worden alle voedselresten die in de vergisters verdwijnen, geregistreerd door fotoherkenningssoftware. Daardoor ontstaat een goed inzicht in de samenstelling van het organische afval. AI-technologie koppelt dit vervolgens aan het meest efficiënte vergistingsprogramma. Met behulp van de Circ BioTransformer-app kunnen de prestaties van de biovergister op de voet worden gevolgd. Zo kunnen klanten precies zien hoeveel biogas en elektriciteit wordt opwekt en welke CO2-reductie dit oplevert. “Met deze informatie kunnen we onze klanten ondersteunen bij het realiseren van hun duurzame ambities en het verlagen van afval- en energiekosten. Ook kunnen zij precies zien hoeveel en waar verspilling plaatsvindt en gericht zoeken naar oplossingen”, vertelt Hendriks.