Sommigen van ons hebben het al lang geleden opgeschreven: het wordt +40C in 2100, en daarmee eindigt de beschaving; er blijft te weinig over om voort te bestaan. Die prognose echter werd weggehoond. Via IPCC den COP zouden we de schade beperken tot +1,50C tegen 2050; alle hens zouden de stoeltjes aan dek repareren door fossiele energie te vervangen met de renewables; dus zonnepanelen en windturbines. Dat verhaal. Eind goed, al goed.

Sinds enkele jaren heb ik mijn scepsis over dat visioen verkondigd, prognoses over +20, +30, of 40C tegen 2050 – 2100 leken mij realistischer. De schrijfster GAIA VINCE etaleert de hete wereld van die komende jaren in haar boek NOMAD CENTURY, dat beschrijft hoe het +40C-scenario eruit zal zien.

Het land Noord en Zuid van de Evenaar tussen de 16e breedtegraad is dan onbewoonbaar geworden. De gletsjers zijn verdwenen, het regent daar nooit meer, rivieren zijn uitgedroogd, de voedselproductie holt achteruit, alle flora en fauna zijn daar uitgestorven, en 4 miljard mensen zoeken een uitweg naar betere oorden. Noord-Azië, Noord-Europa en Noord Canada worden overstroomd door vluchtelingen, in het Zuiden kan Antarctica ijsvrij worden gekoloniseerd, wellicht zelfs met wat landbouw, maar zonder de rijke zee, want die is door de verzuring verworden tot een levenloze poel.

VINCE ziet in Climate Cooling een laatste redmiddel, dat momenteel door Ngo’s in de hele wereld wordt geblokkeerd, omdat men vreest voor juist datgene, wat Cooling poogt te verhinderen. Stel je voor, Climate Cooling kan wel eens heel gevaarlijk worden! Als de CO2-uitstoot snel wordt verminderd, dan lukt het ons wel! Activisten die dit beweren leven in een fantasiewereld, want die z.g. mitigatie kan de Grote Verhitting nooit stoppen. Om de moed erin te houden propageert VINCE de voordelen van massamigratie.

De mensheid heeft zich immers duizenden jaren steeds weer massaal verplaatst. Wij leerden op school over de Grote Volksverhuizing, over Spanjaarden die vertrokken naar Zuid-Amerika, Europeanen naar Noord-Amerika, de Vikingen naar Engeland en Normandië, iedereen naar Australië, en sinds een halve eeuw de moslims van het Midden-Oosten naar Europa. Gemiddeld werd iedereen daar beter van, waarvan je maar beter de voordelen kunt omarmen, aldus VINCE. Ze heeft helaas geen beeld van de grondstoffencrisis, die de verhuizing naar een ander deel van de wereld onmogelijk maakt, want je kunt niets opbouwen als er geen materialen meer zijn.

Climate Cooling, door de reflectie van de zonnewarmte terug naar de atmosfeer te versterken, ziet VINCE als het ultieme geneesmiddel, omdat daardoor alle onderliggende conflicten gedempt kunnen worden. Hitte maakt onleefbaar. Afkoeling is het medicijn.

Ironisch genoeg houden vooral Ngo’s deze ingreep tegen, onwetend over de krankzinnige omvang van de oververhitting. Ik erger mij aan wat ik de Kletserij noem, het praatcircus van klimaatbabbelaars die met zonnepanelen en windturbines de hitte willen bezweren. Greenwishing gaat over een fantasiewereld.

‘Groene Groei’ is zo’n fantasma, ingevuld met onhaalbare doelen, zoals waterstof als vervanger van aardgas, en duizenden windturbines in de Noordzee. En jawel, circulariteit, een maf idee om grondstoffen in een permanente cyclus te houden, wat energetisch en moleculair vrijwel onmogelijk is.

Ik zie hier het einde van enkele decennia gangbaar milieubeleid, dat men probeert te prolongeren door vooral veel Projecten en Beleid, kleine puzzelstukjes als bezigheidstherapie. Vooruit, we gooien er nog wat meer elektriciteit tegenaan. Onwetende media die verkondigen dat we drie soorten duurzame energie hebben: wind, zon en elektra.

In de afgelopen jaren hebben we geprobeerd om met z’n allen een Toekomst Visie voor Nederland te ontwerpen. Overheden en Bedrijfsleven lieten het tenslotte afweten, en dus strompelt men maar voort.

Ons Climate Cooling circuit van zo’n 500 wetenschappers in de hele wereld heeft enkele tientallen concepten en technologieën in beeld, de experimenten zijn in volle gang, gedwarsboomd door volksmenners, die zich beschermers van GAIA noemen, de maagdelijke planeet, die je niet mag schofferen. Alsof dat niet al 5000 jaar is gebeurd, met de totale schending van vandaag als resultaat. Bedrijven en financiers vragen om Cooling Business, dan willen ze wel meedoen. Die vraag werd niet gesteld toen in 1945 het fascisme werd verslagen.

Een tekst uit de Wall Street Journal van 1974 zegt: It is not economic to save the planet. Je investeert enkele triljoenen, je kalmeert het klimaat, je herstelt de waterhuishouding, je brengt weer leven in de oceaan, je geeft miljarden mensen weer te eten, je voorkomt oorlog om de laatste restjes. No, it is not economic.

Wouter van Dieren