De jury heeft, onder voorzitterschap van Maurits Groen, zes ondernemers genomineerd voor de Marc Cornelissen Brightlands Award 2024.

Ook dit jaar was de jury onder de indruk van de moed, creativiteit en ondernemerschap van de inzendingen. Allemaal met die ene verbindende rode draad: de passie om bij te dragen aan de circulaire transitie naar een duurzamere wereld met revolutionaire ideeën en inspirerend leiderschap. In de geest van Marc Cornelissen.

Marc Cornelissen was een pionier die de grenzen opzocht. Een verbindend leider met dat ene doel: een duurzamere wereld. Wie in aanmerking wil komen voor de naar hem vernoemde award moet niet bang zijn nieuwe paden te betreden, op expeditie te gaan. Net als de vorige vijf edities van de Marc Cornelissen Brightlands Award koos de jury voor zes inzendingen die het meest aan deze criteria voldoen.

Dit zijn de zes genomineerden voor de Marc Cornelissen Brightlands Award 2024:

  • Giulia Bellinetti, Maastricht – Future Materials Bank: een hybride platform dat zich richt op het verspreiden van kennis en gebruik van duurzame materialen door kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en andere specialisten.
  • Man Yong Toh, Rotterdam – Aeroborn: en methode ontwikkeld om het schadelijke Carbon Black als vulstof in onder meer autobanden en kabels te vervangen door een duurzaam alternatief namelijk CO2.
  • Kim Poldner, Groningen – Trashure: aanjagen van het recyclen van textiel.
  • Michael Pieneman, Heerhugowaard – Darwin-G4: een systeem dat snel en nauwkeurig water, olie, waterstof en gaslekken opspoort en toegepast kan worden om de pijpleidingen te bewaken tegen diefstal en sabotage.
  • Olga Koshkina, Enschede – Phos4nova: een biologisch afbreekbare, veilige contrastvloeistof voor MRI-scans die onschadelijk is voor zowel mens als milieu.
  • Singharat Rattanaphan, Maastricht – Closist: met behulp van AI de levensduur van kleding en textiel verlengen, afval verminderen en ervoor zorgen dat je kleding je nooit verveelt.

Pitch event

Op 12 september krijgen de zes genomineerden de kans om voor de jury hun ideeën te pitchen. Dat gebeurt tijdens een inspirerende bijeenkomst op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Uiteindelijk gaan drie kandidaten door naar de finale op 10 oktober om uit te maken wie met de trofee en de prijs van € 35.000 aan de haal gaat en wie Milan Meyberg, de winnaar van 2023, opvolgt. De finalesessie vindt plaats bij de Brightlands Maastricht Health Campus.