Sinds 2020 werken Groendus en voestalpine Automotive Components Bunschoten intensief samen aan het verduurzamen van hun bedrijfsvoering, met als doel om in 2035 CO2-neutraal auto-onderdelen te produceren. Met een zonnedak van 42.000 zonnepanelen, 9 laadpalen, energiesturing en zicht op batterijopslag hebben ze al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Een gigantisch zonnedak en laadpalen

Een van de eerste grote stappen in dit traject was de installatie van een zonnedak met een capaciteit van 11,3 megawattpiek, destijds het grootste industriële dak met zonnepanelen. Inmiddels wordt het zonnedak uitgebreid naar ruim 15 megawattpiek met in totaal 42.000 panelen. Daarnaast zijn er negen laadpalen (met achttien laadpunten) geïnstalleerd, waardoor werknemers en bezoekers hun elektrische voertuigen eenvoudig kunnen opladen met duurzame energie van de eigen zonnecentrale.

Energiemarktplaats en energiesturing

Het energiesturingssysteem van Groendus speelt een cruciale rol door alle duurzame assets te verbinden. Groene energie van eigen zonnepanelen en windenergie worden efficiënt ingekocht via de Groendus Energiemarktplaats. Hierdoor gebruikt voestalpine momenteel zo’n 70 procent van hun energie écht groen: op het moment dat het wordt opgewekt. Voestalpine beïnvloedt ook het gedrag binnen de organisatie om de efficiëntie van het gebruik van zelf opgewekte zonnestroom te maximaliseren, bijvoorbeeld door productietijden aan te passen.

Innovaties voor de toekomst

Hoewel het behalen van 70% écht groen stroomverbruik een mooie score is, streeft voestalpine ernaar om dit percentage naar 100% te verhogen tegen 2035. Samen met Groendus werkt voestalpine daarom aan vooruitstrevende maatregelen, waaronder de implementatie van een groot batterijpakket en geavanceerde laadoplossingen voor heftrucks en het wagenpark.

Duurzaam partnership

Mark Bouwman, Head of Project Development bij Groendus. “Het vereist voortdurende verbetering en samenwerking. Samen met voestalpine zijn we heel blij met wat we tot nu toe hebben bereikt en kijken we uit naar de volgende stappen.”

Giel van Driel, Manager Building and Area Management bij voestalpine Automotive Components Bunschoten, voegt toe: “Door onze krachten te bundelen zetten we significante stappen die in lijn zijn met de doelstellingen van Parijs, en onze eigen ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Dit doen we uiteraard op een financieel en economisch verantwoorde manier.”