Eigenlijk kan geen enkele onderneming meer zonder smartphones. Je ziet ze niet alleen op straat, maar ook in elk bedrijf. Naast de populariteit van de smartphone zijn ook de prijzen, met name van vlaggenschipmodellen, de laatste jaren sterk gestegen. Hoe zorg je ervoor dat een smartphone zo lang mogelijk goed blijft presteren en eventueel een goed tweede leven kan hebben?
De batterijduur
Een van de belangrijkste aspecten naast de software is de accu en de bijbehorende batterijduur. De accu is namelijk een van de duurste onderdelen om te vervangen, waardoor het soms aantrekkelijker is om een nieuw toestel te kopen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat de levensduur van de batterij zo lang mogelijk is:
- Gebruik de originele oplader en kabels: Wil je het zeker voor het onzekere nemen, gebruik dan de originele USB-C naar USB-C kabel en adapter. In verband met de nieuwe wetgeving zullen bij alle nieuwe smartphones en tablets alleen USB-C kabels worden meegeleverd. Meestal zit er ook geen adapter meer in de doos. Toch zijn er voldoende retailers, waaronder GSMpunt.nl, die originele adapters voor elk smartphonemerk aanbieden.
- Vermijd de 20 en 100%: Dit klinkt misschien raar, maar een accu presteert beter als deze nooit volledig leeg is en nooit volledig is opgeladen. Tegenwoordig zijn de meeste smartphones uitgerust met een lithium-ion batterij, waardoor de chemische stress en de cyclische belasting minder wordt. Het is echter goed om de batterij eens in de zoveel tijd te kalibreren. Dit doe je door drie à vier keer per jaar de batterij van je telefoon volledig op te laden en hem vervolgens helemaal leeg te laten lopen.
- Laad niet op in een te warme ruimte: Een van de grootste vijanden van batterijen in het algemeen, en dus ook van de veel gebruikte lithium-ion batterij, is warmte. Als een smartphone wordt opgeladen en in de volle zon ligt, zal de accu snel oververhit raken. De behuizing van een smartphone is namelijk niet groot genoeg om de accu goed te koelen. Je zult merken dat de smartphone warm wordt en de prestaties van de telefoon zullen afnemen.
- Zorg dat de software up-to-date is: Smartphonefabrikanten brengen regelmatig updates uit. Dit kan soms vervelend zijn, maar het is niet minder belangrijk. De updates zijn bedoeld om de efficiëntie en veiligheid van de telefoon te verbeteren. Zorg er daarom voor dat alle smartphones en tablets binnen het bedrijf up-to-date zijn om problemen te voorkomen.
- Vermijd intensief gebruik tijdens het opladen: Moeten werknemers grote bestanden downloaden of zware apps draaien op hun smartphone, zorg er dan voor dat ze dit doen zonder dat de telefoon wordt opgeladen. Dit vereist namelijk veel rekenkracht, wat weer warmte met zich meebrengt. Zoals eerder vermeld, is warmte een van de grootste vijanden van een accu. Zorg er dus in elke situatie voor dat dit wordt voorkomen.
Specifieke instellingen
Naast algemene tips zijn smartphones tegenwoordig uitgerust met speciale functies om ervoor te zorgen dat de accu zo goed mogelijk wordt gebruikt.
Android
- Battery Saver en Adaptive Battery: Android heeft een ingebouwde ‘Battery Saver’ en een ‘Adaptive Battery’-functie die ervoor zorgen dat het energieverbruik van de batterij automatisch wordt verminderd.
- Beheer van apps: In de instellingen van een Android-telefoon kun je zien welke apps het meest van de batterij vragen. Sluit apps die je op dat moment of voor die dag niet meer gebruikt. Ook al wordt de app op dat moment niet gebruikt, hij zal op de achtergrond toch energie vragen van de accu.
- Optimaliseer scherminstellingen: Pas de schermhelderheid aan de omgeving aan. Op het moment dat de zon fel schijnt, zal het scherm helderder worden dan wanneer je in de schaduw zit. Hierdoor hoeft de batterij minder hard te werken en wordt de accu minder belast.
iOS
- Optimized Battery Charging: Tijdens de introductie van iOS 13 is de ‘Optimized Battery Charging’-functie gelanceerd. Door deze in te schakelen leert de iPhone de dagelijkse laadroutine van de gebruiker te herkennen en laadt de iPhone of iPad alleen volledig op als het echt nodig is, vaak ’s nachts.
- Low Power Mode: Schakel de ‘Low Power Mode’ in. Deze functie zorgt ervoor dat apps op de achtergrond pas worden bijgewerkt als je de app weer gaat gebruiken. Daarnaast worden automatische downloads en andere effecten beperkt.
- Beheer van pushmeldingen: Het ontvangen van pushmeldingen vraagt veel energie van de accu. Dit kun je gemakkelijk reguleren in de instellingen door aan te vinken van welke app je wel of geen meldingen wilt ontvangen en hoe die meldingen eruit moeten zien.
Overige bescherming
Naast de accu is het ook belangrijk om de rest van de smartphone goed te beschermen. In veel bedrijven wordt gebruikgemaakt van iMacs en MacBooks in samenwerking met iPhones vanwege de soepele samenwerking. Hierbij komt echter ook een flink prijskaartje kijken. In september worden de nieuwe iPhones weer geïntroduceerd. De instap-iPhone 16 zal beginnen bij €1000, waarbij de Pro-modellen al snel naar €1500+ gaan. Het is dan ook noodzaak om een goed en kwalitatief iPhone 16 Pro hoesje aan te schaffen en deze aan te vullen met passende screenprotectors.
Om in de iPhone-hoek te blijven is het ook verstandig om te kijken naar MagSafe-accessoires. MagSafe is een speciale technologie van Apple waarmee iPhones gemakkelijk en efficiënt draadloos kunnen opladen. Er zijn verschillende MagSafe-accessoires beschikbaar, waaronder een MagSafe-powerbank. Zo kun je ervoor zorgen dat ook buiten de deur de iPhone tussen de 20 en 80% kan blijven.
Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat de batterij van je smartphone zo lang mogelijk meegaat en dat je toestel in optimale conditie blijft voor toekomstig gebruik of een tweede leven.