Maatschappelijk  Verantwoord ondernemen (MVO) is een belangrijk en actueel thema. Dit onderwerp vraagt de laatste tien jaar steeds vaker de aandacht van organisaties en daarmee ook van ondernemingsraden.

Zowel op wereldwijd, als op Europees, landelijk als lokaal niveau is er meer en meer aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit komt omdat organisaties op verschillende manieren op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid worden gewezen. Bijvoorbeeld door wetten, politieke en/of maatschappelijke druk. Denk aan de lawaaioverlast rond Schiphol of de vieze lucht in de omgeving van Tata Steel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat naast wetten en politiek ook over sociale aspecten, zoals het omgaan met grensoverschrijdend gedrag, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en een inclusieve arbeidsmarkt.

Peer van de Bouwhuijsen is Ambtelijk secretaris bij de Zorgboog en freelance journalist. Onlangs heeft hij in samenwerking met Sdu een whitepaper genaamd ‘MVO en de rol van de ondernemingsraad geschreven’. Dit whitepaper gaat over hoe de ondernemingsraad een verschil kan maken en invloed kan uitoefenen op het gebied van MVO binnen een organisatie. Bij dit whitepaper zit ook een checklist toegevoegd voor leden van de ondernemingsraad. De checklist dient voor het inzichtelijk krijgen van de belangrijkste aandachtspunten bij MVO voor de ondernemingsraad.

Onderwerpen die aan bod komen in dit whitepaper zijn:

  • Duurzaam ondernemen
  • Praktijkvoorbeelden
  • Plan van aanpak voor bewustwording van MVO
  • Checklist MVO: de belangrijkste punten voor de or

Wil jij of jouw organisatie ook meer doen met MVO? Vraag gratis toegang aan tot de whitepaper en lees meer over de cruciale rol die de ondernemingsraad hierin kan spelen. Via hier kun je toegang aanvragen tot de whitepaper.