DGB Group N.V. ontvangt met succes validatie van Gold Standard voor haar Hongera Energy Efficient Cookstoves Project met project-ID 12033.

Hoogtepunten

  • Omvang van het project: Het Project in Kenia is een grootschalig natuurproject dat 150.000 energiezuinige kookovens produceert en distribueert onder de lokale bevolking van Kenia. Op 22 maart 2022 ging het Project de ontwikkelingsfase in. Het is ontworpen volgens de methodologie van Gold Standard ”Technologies and Practices to Displace Decentralized Thermal Energy Consumption”. Efficiënte kookovenprojecten bevorderen de effectieve strijd tegen ontbossing, bosdegradatie en verlies aan biodiversiteit. Kookovenprojecten hebben een aanzienlijke impact, aangezien efficiënte ovens huishoudens in staat stellen 30 tot 90% van de CO₂-uitstoot als gevolg van traditioneel koken op open vuur te verminderen.
  • Verwachte certificaten: Het project zal naar verwachting ongeveer 2,5 miljoen CO₂-certificaten (carbon units) genereren met jaarlijkse uitgifte van eenheden tussen 2024 en 2030 (ongeveer 350.000 CO₂-certificaten per jaar). Het project kan worden verlengd na de initiële certificeringsperiode van zes jaar.
  • Verkoop van certificaten: Op 13 juli 2022 verkocht DGB al 507.720 CO₂-certificaten (ongeveer 30% van de totale verwachte tCO2e van het project) tegen een vooruitbetaling van € 1,7 miljoen na het voltooien van bepaalde mijlpalen. Op 10 april 2024 heeft DGB de laatste mijlpaal onder deze overeenkomst bereikt. DGB verwacht dat de resterende 2 miljoen certificaten tegen hogere prijzen zullen worden verkocht, omdat de korting voor vooruitbetaling niet langer vereist is.
  • Betrokkenheid bij de gemeenschap: Het project geeft prioriteit aan de inclusie en empowerment van de lokale bevolking, en zorgt ervoor dat dit aansluit bij hun behoeften en een positieve bijdrage levert aan hun levensonderhoud.
  • Tijdlijn en vooruitzichten: Het project doorloopt nu het rigoureuze verificatieproces, aangezien DGB zich heeft aangemeld voor de eerste verificatie van het project op Gold Standard voor de monitoringperiode 2022-2024. De eerste CO₂-certificaten worden naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 geleverd.

DGB startte in 2020 met haar eerste project en heeft inmiddels zeven grootschalige projecten in beheer en exploitatie. Het operationele team voert voorstudies uit voor nog eens twaalf projecten. Projecten hebben twee tot zes jaar financiering nodig voordat ze CO₂-certificaten gaan produceren. In 2023 breidde de Groep zijn pijplijn voor projectontwikkeling uit tot 60,1 miljoen CO₂-certificaten onder beheer, wat een substantiële groei van +58% op jaarbasis betekent. DGB heeft plastic- en biodiversiteitscertificaten in haar pijplijn opgenomen via nieuwe projecten en methodologieën. Dit toont haar voortdurende inzet voor innovatie, duurzaamheid en gediversifieerde inkomsten.