Omnicom PR Group (OPRG) publiceert vandaag een whitepaper die het Nederlandse bedrijfsleven richting geeft op het gebied van duurzaam ondernemen in deze politiek onzekere tijd. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, nam het whitepaper in ontvangst en onderstreepte de belangrijke rol van de eigen inbreng door ondernemers in het verduurzamingsbeleid van Nederland.

Duurzame transitie gaat door op nieuwe manieren

De belangrijkste conclusie van het whitepaper is dat de transformatie naar een duurzame economie doorgaat ondanks de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer en de onduidelijkheid die dat met zich meebrengt. Wel blijkt dat het oude proberen beter te doen, niet meer volstaat. Bedrijven moeten op nieuwe manieren duurzaam ondernemen.

‘We merken dat bedrijven vragen hebben over de nieuwe politieke werkelijkheid van ons land en wat dat betekent voor hun duurzaamheidsstrategie. Onderzoek laat zien dat de verdere verduurzaming vertraagt in Nederland. Afgelopen jaar is de kleinste stijging in verduurzaming in 5 jaar gemeten . Het zou jammer zijn als het bedrijfsleven meer zou gaan afwachten want er liggen juist nu enorme kansen, zo laat ons rapport zien’, aldus Marjolein Rigter, Director Reputatiemanagement bij OPRG.

Ruimte voor eigen initiatief bij een nieuwe kabinet

‘Bij een nieuw kabinet dat straks gaat aantreden is veel ambitie maar nog niet alles uitgekristalliseerd als het gaat om duurzaamheid. Op het vlak van visie en expertise liggen gaten die bedrijven kunnen helpen invullen. Ga dus niet wachten op regelgeving maar oefen zelf invloed uit en deel je plannen en wensen met Den Haag’, aldus Eli Schim van der Loeff, Public Affairs Lead bij OPRG.

Focus op lokale initiatieven

Wellicht – na de recente verkiezingsuitslag – doet de overheid de komende tijd een stap terug als het gaat om duurzaamheid. Maar het whitepaper laat zien dat er wel duidelijke kansen zijn voor duurzame initiatieven die economische voordelen bieden aan bedrijven, consumenten en vooral voor degenen die lokale en regionale initiatieven ondersteunen. ‘Nederland eerst’ zou ook een nieuwe denkrichting kunnen zijn bij duurzaamheidsinvesteringen van ondernemers.

Overbruggen naar nieuwe samenwerkingspartners

Er is behoefte aan frisse, pragmatische ideeën die een brug slaan tussen duurzame bedrijfsgroei en de belangen van gewone Nederlanders. Daarnaast is het van belang dat het bedrijfsleven zich openstelt voor nieuwe partners. Samenwerking genereert de meeste impact. Op zoek naar gelijkgestemden en daarbij verder durven kijken dan de ‘usual suspects’. Denk ook aan de financiële sector, NGO’s, eigen waardeketen, concurrenten en de wetenschap.

Onderzoeksmethodiek

In november 2023 werd er gesproken met woordvoerders duurzaamheid van de op dat moment grootste landelijke partijen. In de gesprekken stond een vraag centraal: ‘Hoe gaat het verder met duurzaamheid na de Tweede Kamerverkiezingen?” In januari en februari deelden duurzaamheidsexperts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de financiële sector hun visie met de onderzoekers. Het speelveld vóór en ná de verkiezingen kwam daarmee prikkelend in beeld, waarbij de onderzoekers bruggen onderzochten naar oplossingen en verandering die passen bij het nieuwe Nederland. Communicatieadviesbureau OPRG helpt namelijk klanten navigeren door de veranderende wereld met als doel om businessgroei te realiseren: ‘Guiding change for growth’.

Foto: V.l.n.r. Eli Schim van der Loeff, Marjolein Rigter, Rob Jetten