Ahold Delhaize committeert zich nog steeds niet aan de internationale klimaatafspraken. Ten overstaan van 100 activistische aandeelhouders weigerde CEO Frans Muller antwoord te geven op de vraag of Ahold zich gaat houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee maakt het bedrijf zich juridisch kwetsbaar.
Bij de aandeelhoudersvergadering in het Zaantheater legden de activistische aandeelhouders van Milieudefensie en Milieudefensie Jong – op radicaal vriendelijke wijze – deze eis neer: ‘Houd je aan het klimaatakkoord van Parijs, dus minimaal 48% minder uitstoot in absolute zin (scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019, of we zien je in de rechtbank.’
Winnie Oussoren, voorzitter Milieudefensie Jong: “Ik ben ongelooflijk gefrustreerd. Met 100 activistische aandeelhouders hebben we onze eis neergelegd, maar Ahold blijft graaien en draaien. Ze nemen geen volledige verantwoordelijkheid voor hun scope 3-uitstoot en negeren het liefst hun eigen klimaatschade. Ondertussen blijven ze de aandeelhouder spekken.”
Wouter Kolk, campaigner van Milieudefensie: “Ahold boekt miljarden winst en kan zijn eigen verduurzaming dus gewoon zelf betalen. Maar in plaats daarvan kiest het bedrijf ervoor om superrijke grootaandeelhouders nog rijker te maken. Aan dat verwoestende verdienmodel moet snel een einde komen.”
Ahold erkent ongecertificeerde klimaatambitie
Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd Frans Muller door Winnie Oussoren geconfronteerd met het weglaten van eenderde van de uitstoot in Aholds klimaatplan. Daarop gaf Muller toe dat de klimaatambitie van Ahold nog niet gecertificeerd is.
Ahold Delhaize beloofde in 2022 dat het zijn uitstoot met 37% zou terugbrengen. Maar uit Aholds jaarverslagen blijkt dat het bedrijf die ambitie loslaat en dat er voor 30% van de uitstoot geen plannen zijn om die te verminderen. De klimaatambitie van Ahold komt nu neer op maximaal 26% vermindering.
Hun winst, ons verlies
Maandag publiceerde Milieudefensie een rapport waaruit blijkt dat 20 beursgenoteerde grote vervuilende bedrijven gemiddeld 92% van hun nettowinst uitkeren aan hun aandeelhouders. Voor Ahold Delhaize is dat zelfs 104% van de winst. En dat terwijl het bedrijf voor miljarden aan klimaatschade veroorzaakt en enorme winst boekt.
Lees het rapport ‘Hun winst, ons verlies‘ van Milieudefensie, SOMO en Profundo.