De weg naar een volledig circulair Nederland tegen 2050 lijkt nog ver weg, maar steeds meer fabrikanten binnen de installatiebranche nemen hun circulaire verantwoordelijkheid serieus. Na het succesvol inzamelen van oude pompen breidt Circopomp haar initiatief nu uit naar HVAC producten van de merken Flamco, IMI Hydronic Engineering en Spirotech. Samen geven we oude HVAC producten een tweede leven, waarbij waardevolle materialen niet verloren gaan. Bovendien draagt het bij aan sociale werkgelegenheid en menselijke ontwikkeling.
Circulaire noodzaak
Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen pompen , 750.000 lucht- en vuilafscheiders, en honderdduizenden vlotterontluchters en afsluiters op de Nederlandse markt. Dit resulteert in miljoenen kilo’s oud HVAC-materiaal dat op Nederlandse stortplaatsen belandt, wordt verkocht aan het buitenland of zelfs wordt gedumpt.
Circopomp, het circulaire keteninitiatief voor HVAC-techniek, zamelt deze oude producten in, sorteert ze en geeft ze een tweede leven. Dit gebeurd door ze te reviseren indien de producten nog voldoen aan de wet- en regelgeving en de kwaliteitsnormen welke door de aangesloten fabrikanten bepaald worden. Voldoet het gehele product hier niet meer aan, dan is het te gebruiken als onderdelen of als grondstoffen voor nieuwe producten te benutten.
“Grondstoffen worden schaars en zijn bijna alle toegepaste materialen in onze producten voor ons hoogwaardig waardoor deze per uitstek hergebruikt kunnen worden” aldus Diem Kemper, directeur product marketing van Aalberts hydronic flow control, de fabrikant van het merk Flamco.
Eenvoudig deelnemen
Circopomp maakt het inzamelproces eenvoudig door samen te werken met groothandels, wat heeft geresulteerd in 170 inzamelpunten verspreid over het land.
“Voor IMI was met name de praktische ontzorging van het gehele proces – van inzamelen bij de installateurs en groothandels tot het aanleveren van producten aan onze fabrieken – een doorslaggevend aspect bij de keuze voor aansluiting bij Circopomp”, aldus Mounir Kalai, account manager bij IMI Hydronic Engineering.
De keten
Circopomp werd al ondersteund door vooraanstaande pompfabrikanten (Biral, Grundfos, KSB en Wilo), landelijke groothandels (Plieger, Rensa, Solar, Technische Unie en ThermoNoord) en vele nationale en lokale installatiebedrijven. Vanaf heden zijn dus ook Flamco (Aalberts hydronic flow control), IMI Hydronic Engineering en Spirotech aangesloten.
“Door de uitbreiding van Circopomp met HVAC producten, maken we het de monteur in het veld nog eenvoudiger om producten in te leveren”, zegt René van Luijn, business manager bij Spirotech. “Dit vergroot niet alleen de acceptatie en deelname op de werkvloer, maar draagt ook bij aan vergroting van de retourstromen naar onze fabrieken”
SROI (sociaal rendement op investering)
Binnen de Circopomp HVAC keten speelt de sociale werkplaats een cruciale rol bij het verankeren van sociaal rendement op investeringen (SROI). Niet alleen worden hier de verzamel- en sorteerwerkzaamheden uitgevoerd, maar worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook opgeleid. In een tijd waarin er een schrijnend gebrek is aan technisch personeel schept dit vele mogelijkheden binnen de branche.
Tot slot Marco Pastoor, mede oprichter van Circospin, het bedrijf achter Circopomp “We zijn enorm trost om deze nieuwe fabrikanten welkom te mogen heten en hiermee een nog grotere impact te kunnen maken. Het geeft aan deze partners uit de HVAC branche collectief concrete stappen ondernemen richting een circulaire economie en een duurzamere toekomst voor Nederland!”