Met trots presenteren Salacia en Sdu Opleidingen/JES! deze nieuwe verdiepende tweedaagse opleiding op het gebied van integrated reporting en ESG datacollectie. Data: 6 en 13 juni.
Van dubbele materialiteit naar integrated reporting
Is jouw organisatie of klant al gestart met de dubbele materialiteitsanalyse en toe aan de volgende stappen om te komen tot duurzaamheidsverslaggeving en integrated reporting in het kader van de CSRD? Dan is deze opleiding voor jou.
Je krijgt grondig inzicht in alle aspecten van de impact van duurzaamheidsverslaggeving op de jaarrekening en vice versa. Je versterkt hiermee jouw vermogen om risico’s en kansen te identificeren. Je weet deze te vertalen naar duurzaamheidsverslaggeving en een geïntegreerde rapportage.
EU Taxonomie belangrijk voor integrated reporting
Cruciale rol bij het succesvol opstellen en communiceren van een geïntegreerd rapport speelt de EU Taxonomie; het classificatiesysteem dat aangeeft of een activiteit of investering duurzaam is. Je leert de EU Taxonomie te gebruiken en de juiste waarderingsmethoden toe te passen. Hiermee opltimaliseer je de integratie van financiële informatie en duurzaamheidsinformatie en krijg je een dieper inzicht in prestaties, risico’s en waardecreatie.
Uitdagingen ESG-datacollectie
Bij geïntegreerd rapporteren zul je onherroepelijk uitdagingen tegenkomen als het gaat om het verzamelen van gegevens. Denk hierbij aan de complexiteit van gegevensintegratie, datakwaliteit, interpretatie van gegevens, gegevensbeheer, veranderende vereisten en stakeholderbetrokkenheid. Tijdens de opleiding krijg je van een ESG-dataexpert, gespecialiseerd in environmental impact tracking, praktische handvatten om met deze uitdagingen om te gaan.
Na afloop van de opleiding:
- Ben je in staat materiële ESG topics te vertalen naar duurzaamheidsverslaggeving middels betrouwbare data;
- Heb je impact, kansen en risico’s scherp ten behoeve van de geïntegreerde rapportage;
- Ken je de uitdagingen met betrekking tot ESG-datacollectie en weet je hoe hiermee om te gaan;
- Heb je inzicht in de werkzaamheden die bijvoorbeeld de accountant verricht bij de beoordeling of controle van een geïntegreerde rapportage.
Topdocenten
- Dick de Waard RA, professor emeritus Auditing, University of Groningen Business School. Dick de Waard is gespecialiseerd in corporate governance en corporate reporting hoofdzakelijk op het gebied van duurzaamheid.
- Mohamed El Harchaoui RA, duurzaamheidsexpert (CSRD, ESRS, SFDR, ISSB), audit & finance expert met brede (internationale) ervaring als het gaat om financial management, accounting, auditing & consulting.
- Ir Kees Kerstens, co-founder Salacia Solutions. Zijn ambitie is om ESG monitoring en even gewoon te maken als financial reporting voor bedrijven en investeerders. Hij is gespecialiseerd in environmental impact tracking en circulaire economie.
Voor wie
Professionals die betrokken zijn bij het opmaken van de verslaggeving en controle van ESG-informatie van organisaties. En voor degenen die inzicht willen verwerven in methoden om de betrouwbaarheid van ESG-verslaggeving vast te stellen. Te denken valt aan finance professionals als CFO’s, (register)accountants, (business)controllers. Ook voor ESG managers met een niet-financiele achtergrond, maar professionele interesse in duurzaamheidsverslaggeving en integrated reporting is deze opleiding zeker interessant.